Apulaisoikeuskanslerilta huomautus ulkoministeriölle – "Vakavia puutteita julkisuuslain osaamisessa"

Apulaisoikeuskansleri (AOK) Mikko Puumalainen on antanut ulkoministeriölle huomautuksen asiakirjapyyntöjen lainvastaisesta käsittelystä sekä nimityspäätösten muotoa ja perustelemista koskevista lainvastaisista menettelyistä.

Oikeuskanslerinvirastolle tehdyssä kantelussa arvosteltiin ulkoministeriön menettelyä käsitellä asiakirjapyyntöjä ja tiedusteluja, jotka koskivat ministeriön hallintouran virkamiesten rekrytointia vuosina 2020 ja 2021.

Kantelija oli hakenut avoinna olleisiin avustavan toimistosihteerin määräaikaisiin virkasuhteisiin, muttei tullut valituksi. Kantelija pyysi useilla sähköposteilla ministeriöltä muun muassa nimityspäätökset, hakijoiden pisteytyksen perusteet ja kirjalliset perustelut sille, ettei tullut valituksi.

AOK:n mukaan asiakirjapyyntöjen käsittely oli ministeriössä viivästynyt huomattavasti julkisuuslaissa säädetyistä ehdottomista määräajoista. Osaa kantelijan pyynnöistä oli käsitelty lähes kaksi vuotta. Ministeriö ei selvityksessään esittänyt AOK:n mukaan asialle hyväksyttäviä syitä.

AOK:n mukaan ministeriö menetteli lainvastaisesti ja tämä osoittaa vakavia puutteita pyyntöjä käsitelleiden virkamiesten julkisuuslain osaamisessa.

Perustelut puuttuivat

AOK:n mukaan ulkoministeriö teki vuosina 2020 ja 2021 suullisesti päätökset nimittää ihmisiä avustavan toimistosihteerin määräaikaisiin virkasuhteisiin. Päätöksiä ei perusteltu.

Mikään ulkoministeriön apulaisoikeuskanslerille toimittamista asiakirjoista ei sisältänyt minkäänlaista hakijoiden keskinäistä sanallista ansiovertailua. AOK korostaa, että hallintolain mukaan nimityspäätökset tulee lähtökohtaisesti tehdä kirjallisesti ja perustella.

AOK katsoo, että ulkoministeriö rikkoi kantelijalle perustuslain mukaan kuuluvaa oikeutta saada nimitysasiassa perusteltu päätös.

AOK toteaa, että nimityspäätösten kirjallisten perustelujen puute ja asiakirjapyyntöjen käsittelyssä tapahtuneet laiminlyönnit ovat voineet herättää kantelijassa aiheellisia ja perusteltuja kysymyksiä myös tehtyjen valintojen lainmukaisuudesta. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei ota kantaa tehtävää hakeneiden soveltuvuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat