Apua uupumukseen ja perheväkivaltaan saatavilla - mutta aivan liian niukasti

Suomea ovat ravistelleet viime viikkoina perhetragediat, missä lasten hengen ovat vieneet isä tai äiti. Perheiden jaksaminen ja ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeää työtä, mutta siihen ei usein riitä resursseja.

– Kyllä me puhumme aina siitä, että väkivallantekijöidenkin auttamisessa kohtaamme vain jäävuoren huipun. Tiedän silti, että meidän Jussi-työntekijät, joita on 12 ympäri Suomea, ovat kaikki ylityöllistettyjä, toteaa Ensi- ja turvakotiliiton Jussi-työn kehittämispäällikkö Jussi Pulli.

Jussi-työ on Ensi- ja turvakotiliiton yksi toimintamuoto, joka auttaa väkivallantekijöitä. Väkivallantekijöinä puhutaan perhe- ja lähisuhdeväkivallassa niin naisista kuin miehistä.

– Vuositasolla uusia asiakkaita tulee Jussi-työn piiriin reilu 700. Pääsääntöisesti asiakkaat tulevat meille oman yhteydenoton perusteelle esimerkiksi internetin kautta. Turvakotien kautta meille löytää noin 30–40-prosenttia asiakkaista.

Apua on saatavilla ennen lyömistä

Väkivallan kierteen katkaisun kautta Pulli näkee Jussi-työn ennaltaehkäisevän toiminnan erittäin tärkeänä.

– Eli meillä on asiakkaina paljon miehiä, jotka ovat huomanneet oman aggressiivisuutensa ja lähteneet hakemaan siihen ennalta apua. Miehet eivät välttämättä ole menneet siihen pisteeseen, että ovat lyöneet perheenjäseniään.

Matalakynnys on yksi tärkeimmistä keinoista saada ihmisiä avun piiriin.

– Monet kokevat mahdollisen väkivallan tai aggressiivisuuden häpeällisenä, jolloin avun hakemiseen saattaa turhaan muodostua kynnys, kertoo Jussi Pulli.

Nyky-yhteiskunnan asettamat paineet niin työelämässä kuin perheiden sisällä näkyy Jussi-työssä. Väsymys on yksi merkki siitä, että hermostuneisuus ja aggressiivisuus lisääntyvät, Pulli kertoo.

– Hyvin monet asiakkaista puhuvat siitä arjen raskaudesta ja arjen väsymyksestä. Meillä on asiakkaina hyvin paljon pienten lasten perheenisiä ja hyvinkin isossa uraputkessa olevia isiä. Työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeudet näkyvät meidän työssä.

Ennaltaehkäisy säästää yhteiskunnan varoja

Ongelmaratkaisukyvynpuute voi olla myös taustalla, jos tilanteet kärjistyvät väkivaltaan kotona.

– Tavallaan se riitelykulttuuri on puutteellinen. Puhutaan, että pitäisi riidellä rakentavasti, niin se menee jossain kohtaa yli. Jussi-työssä etsitään uusia ongelmanratkaisukeinoja vaikeisiin tilanteisiin, Pulli sanoo.

Pulli näkee, että ennaltaehkäisevät toimet perheissä, kuten Jussi-työ, ovat yksi keino vähentää tai ennaltaehkäistä perheissä tapahtuvia väkivaltakuolemia.

– Tämän tyyppinen työskentelymalli pitäisi olla hyvinkin laajasti saatavilla. Apua pitäisi saada valtakunnallisesti ja nyt sitä ei ole kaikkialla. Esimerkiksi Jussi-työ tavoittaa ihmisiä noin 100 kunnan alueella. Matalakynnyksisen auttamisen ja ennaltaehkäisevän työn lisäämisellä säästettäisiin yhteiskunnan kustannuksia pitkällä aikavälillä, Pulli pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat