Apua! Tankkasin autooni väärää polttoainetta – mitä teen?

Mitä tapahtuu, jos tankkaa bensiiniä dieselautoon tai päinvastoin?

MTV Autot kysyi Nesteen tekniseltä asiantuntijalta Tuukka Hartikalta, mitä tapahtuu jos tankkiin lorahtaa väärää polttoainetta.

– Diesel bensiinin seassa aiheuttaa moottoriöljyn laimentumista eli toisin sanoen diesel bensiiniä raskaampana päätyy männänrenkaiden ohi voiteluöljyn sekaan ja siten huonontaa voiteluöljyn voiteluominaisuuksia, Hartikka sanoo.

– Usein diesel bensa-autossa aiheuttaa myös käyntihäiriöitä ja mahdollisesti vaurioita pakokaasujen puhdistusjäjestelmissä, hän jatkaa.

Dieselin tankkaus bensiiniauton tankkiin on kuitenkin melko harvinaista, sillä bensiiniauton tankkausaukko on pienempi kuin dieselpistooli.

– Bensiini dieselauton tankissa aiheuttaa paloriskin, koska jo pienikin määrä bensiiniä dieselin joukossa laskee polttoaineen leimahduspistettä merkittävästi. Muita mahdollisia oireita ovat vauriot ruiskutusjärjestelmässä ja moottorin käyntihäiriöt, Hartikka kertoo.

Jos huomaa väärintankkauksen tapahtuneen, on parempi olla käynnistämättä autoa ja soittaa samantien huoltoon ja pyytää lisäohjeita.

Vaurioiden korjaaminen voi maksaa tuhansia euroja, mutta jos autoa ei ole käynnistetty, niin tankin tyhjentämisestä voi Hartikan mukaan selvitä muutamalla satasella. On myös yrityksiä, jotka tulevat paikan päälle tyhjentämään tankin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 20.11.2015.

Lue myös:

    Uusimmat