Mainos

Applella ankarat ehdot suomalaisille: iPhonea ei saisi käyttää pakkasella

Applen odotettu iPhone 5 -älypuhelin on tullut myyntiin Suomessakin ja nopeimmat ovat jo hankkineet uutuuslaitteen itselleen.

Uusi laite tarjoaa varmasti paljon viihdykettä pimeneviin syysiltoihin, mutta entäpä kun talvi väistämättä koittaa?

Applen ohjekirjassa nimittäin mainitaan, että iPhone on tarkoitettu käytettäväksi 0-35 asteen välisissä lämpötiloissa. Laitteen säilytys on puolestaan sallittu -20 - 45 asteen välisissä lämpötiloissa. Linjaus on ollut voimassa jo aiempien iPhone-mallien kanssa ja nyt siis myös uuden iPhone 5:n tapauksessa.

Etenkin iPhonen käytön osalta Applen asettamat kylmyysrajat menevät Suomessa heittämällä rikki yleisesti lokakuusta huhtikuuhun välisellä ajanjaksolla. Myös laitteen säilytyslämpötilojen osalta kylmyysraja ohitetaan kylmimpinä talvikuukausina nopeasti.

Ongelmana on se, että laitteen takuu ei välttämättä korvaa vaurioita, jotka ovat syntyneet ohjekirjan vastaisesta käytöstä.

Esimerkiksi Norjan TV2on raportoinut tapauksesta, jossa Apple kieltäytyi takuukorjauksesta iPhone 4:n takalasin rikkouduttua pakkaskelillä.

Myyjän kerrottava pakkasrajoituksista selvästi

Kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola kertoo MTV3 Uutisille, että kuluttajavirastoon on tullut muutamia kyselyitä kuluttajan asemasta, kun ollaan ostamassa pakkasrajoituksia sisältävää älypuhelinta.

Kaakkola toteaa, että myyjän on kerrottava pakkasrajoituksista selvästi etukäteen puhelinta ostettaessa.

-Kuluttaja voi sitten omista lähtökohdistaan miettiä, että hankkiiko hän puhelimen vai ei. On kuitenkin tärkeätä, että kuluttaja on tietoinen tästä asiasta ennen ostopäätöksen tekoa, kertoo Kaakkola.

Kaakkola toteaa, että erikseen asetetut pakkasrajat kuulostavat Suomen olosuhteissa melko ankarilta ehdoilta. Ne saattavat tulla kuluttajalle yllätyksenä.

Kaakkola huomauttaa, että vastaavia pakkasrajoituksia on ollut muillakin kuin Applen puhelimilla. Applen linjaus on kuitenkin päätynyt muita valmistajia vahvemmin julkisuuteen.

- Muiden valmistajien tapauksessa asiat on ilmeisesti saatu sovittua kuluttajan kannalta tyydyttävällä tavalla, jos pakkasen aiheuttamia ongelmia on esiintynyt, pohtii Kaakkola.

Puhelin rikkui pakkasessa eikä takuu kata vahinkoa?

Entä mitä tapahtuu, jos kännykkä rikkoutuu eikä valmistaja suostu takuukorjaukseen vedoten pakkasen aiheuttamaan vaurioon?

Kaakkola kertoo, että pakkasen aiheuttamien ongelmien vastuukysymykset ovat tapauskohtaisia. Viime kädessä kuluttajariitalautakunta käsittelee yksittäisiä tapauksia.

- Tietenkin kuluttajan on huomioitava, että jos käyttöohjeet ovat tietynlaiset, niin lähtökohtaisesti näitä käyttöohjeita on noudatettava. Jos kerran on selvästi kerrottu, että laitteessa on pakkasrajoituksia, niin kyllä kuluttajankin niitä pitäisi noudattaa, huomauttaa Kaakkola.

Kuluttajavirasto vaati Applelta selvitystä iPhonen pakkasrajoituksiin liittyen puolitoista vuotta sitten. Kaakkola kertoo, että selvitys myös saatiin:

-Tiedustelimme, että mitä näissä takuuehdoissa tarkalleen ottaen sanotaan ja että minkälaiset käytännöt heillä on informoida kuluttajia pakkasrajoituksista.

Kaakkolan mukaan Applelta kerrottiin tuolloin, että yhtiössä ei ole tullut käsittelyyn sellaisia tapauksia, joissa kännykkä olisi pakkasen takia rikkoutunut.

-Tästä en sitten tiedä, että onko tällaisia konkreettisia pakkasongelmatapauksia mahdollisesti tullut tämän vastauksen jälkeen.

Pakkasessa iPhonea käyttävä liikkuu harmaalla alueella

Kaakkola kertoo, että Applen antama selvitys pakkasrajoituksista oli sinänsä riittävä.

-Teimme tämän vuoden helmikuussa päätöksen, jossa Applea edellytetään tiedottamaan etukäteen kuluttajalle pakkasrajoituksista, eli että laitetta ei saa käyttöohjekirjan mukaan käyttää alle nollan lämpötiloissa, toteaa Kaakkola.

Suomalaisen kuluttajan kannalta asiassa kuljetaan kuitenkin harmaalla alueella. iPhone-puhelimia liikkuu kaduilla paljon ja luonnollisesti ihmiset käyttävät niitä myös talviaikaan, jolloin on pakkasta. Takuu puolestaan ei ole kaikissa tapauksissa välttämättä tällöin voimassa.

Kaakkolan mukaan ongelmatapaukset ovat tilannekohtaisia.

-Tällöin on syytä selvittää, onko vaurio syntynyt käyttöohjeen vastaisesta käytöstä, Kaakkola kommentoi.

Valmistajasta riippumatta kuluttajan kannattaakin tarkistaa puhelimensa käyttöohjeista, onko laitteelle asetettu pakkasrajoituksia.

Informoitiinko sinua iPhonen hankinnan yhteydessä laitteen pakkasrajoituksista? Kommentoi alapuolella olevaan kommenttiosioon.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja