Mainos

Antennikotien teräväpiirto laittaa digiboksit uusiksi

Maanpäällisen tv-verkon teräväpiirtolähetykset alkavat vuodenvaihteessa. Ensimmäisenä lähetykset aloittaa omassa verkossaan DNA, ja lisää palveluntarjoajia on tulossa aikaisin keväällä.

Eri palveluntarjoajat tarjoavat asiakkaille erilaisia kanavapaketteja. Mikäli haluaa teräväpiirto- eli HD-kanavat näkyviin, täytyy joka tapauksessa tehdä laitehankintoja. Jos taas teräväpiirto ei kiinnosta, nykyiset laitteet toimivat niin kuin ennenkin.

DNA:ta lukuun ottamatta lähetykset näkyvät samoilla UHF-antenneilla kuin nykyiset normaalitarkkuuden lähetykset. Sen sijaan DNA:n lähetyksiä varten katolta täytyy löytyä aiemmin käytössä ollut VHF-antenni tai sellainen on ostettava.

Vanhakin antenni on todennäköisesti suunnattava uudelleen, sillä DNA:n lähettimet sijaitsevat eri paikoissa kuin toisten palveluntarjoajien käyttämät lähettimet. Lisäksi antennivahvistin voi olla uusimisen tarpeessa.

- Saattaa olla sellaisia yksittäistapauksia, että kun VHF-signaali laitetaan tuonne taivaalle, niin nykyisiin televisiokanaviin tulee häiriöitä. Kaikkein järkevintä on ottaa antenniurakoitsijaan yhteyttä ja hän tarkistaa, että katolla on VHF-antenni ja talon sisäverkko sekä antennivahvistin ovat määräysten mukaiset, arvioi DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Uuden HD-vastaanottimen hankinta edessä

Vaikkei DNA:n lähetyksiä katsoisikaan, kaikissa tapauksissa katsoja joutuu hankkimaan uuden vastaanottimen. Antenniverkon teräväpiirtolähetykset lähetetään uudella DVB-T2-standardilla, jota tukevia vastaanottimia on ollut kaupoissa vasta muutaman viikon. Aiemmat lupaukset ns. teräväpiirtovalmiista vastaanottimista eivät siis antenniverkossa pädekään.

Uuteen DVB-T2-lähetysstandardiin siirrytään siksi, että uudemman pakkaustekniikan ansiosta katsojat saavat nyt enemmän kanavia kuin mitä edellisellä tekniikalla olisi pystytty lähettämään. Ensimmäiset DVB-T2-vastaanottimen sisältävät televisiot ovat siis jo kaupoissa, mutta digibokseja ja laajempaa televisiovalikoimaa pitää odotella kevääseen asti.

Antenniverkon HD-tarjonta koostuu pääosin maksukanavista, ja eri palveluntarjoajat tarjoavat ensi vuoden puolella erilaisia kanavapaketteja. Hintoja ei ole vielä julkistettu, mutta yritykset arvioivat hintojen asettuvan nykyisten kanavapakettien tasolle.

Mikäli ei koe kiirettä teräväpiirtoaikaan, vanhatkin vastaanottimet toimivat samalla tavalla kuin ennenkin teräväpiirtolähetysten alkamisesta huolimatta. Lisäksi uudet DVB-T2-vastaanottimet ottavat vastaan myös tavallisen tarkkuuden signaalia.

Katso Aaro Kajasteen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.