Mainos

Anoreksia tappaa enemmän kuin muut psykiatriset sairaudet

20 vuotta anoreksiaan sairastumisen jälkeen jopa viidennes potilaista on kuollut. Nuorten anoreksiapotilaiden kuolleisuutta on saatu kuitenkin hiljalleen laskemaan

Syömishäiriöt ovat vakavia sairauksia. Anoreksiaan kuolee enemmän ihmisiä kuin muihin psykiatrisiin sairauksiin. Professori Hasse Karlsson sanoo, että kymmenen vuotta anoreksiaan sairastumisen jälkeen viidestä kymmeneen prosenttia potilaista on kuollut. 20 vuotta sairastumisen jälkeen potilaista on kuollut jopa viidennes. Noin puolet potilaista menehtyy esimerkiksi sydämen tai munuaisten pettämiseen, puolet tekee itsemurhan.

Psykiatrisista sairauksista suurimmat tappajat ovat syömishäiriöiden ohella päihderiippuvuus ja depressio.

- Syömishäiriöihin liitetään usein pinnallisuus ja väitetään, ettei kyse ole vakavasta sairaudesta. Asia on päinvastoin, esimerkiksi anoreksia on hengenvaarallinen tila, Karlsson sanoo.

Anoreksiaan sairastuvista puolet paranee kokonaan, neljänneksen oireilu jatkuu vaihtelevasti ja joka viidennen sairaus kroonistuu.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan nuorten anoreksiapotilaiden kuolleisuutta on saatu hiljalleen laskemaan. Yhtenä syynä on erityisten syömishäiriöyksiköiden perustaminen.

- Erikoistuneissa yksiköissä saadaan parempia hoitotuloksia. 20 vuoden seurannassa kuolleisuus on ei-erikoistuneissa yksiköissä kolme kertaa suurempi kuin erikoistuneissa, Karlsson kuvailee.

Potilaiden vointi kohenee

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa (Hyks) on meneillään kolmatta kertaa Valtakunnallinen syömishäiriösymposiumi. Hyksin Syömishäiriöyksikkö Lapinlahden sairaalassa on maan ainoa syömishäiriöiden hoitoon erikoistunut julkisen terveydenhuollon yksikkö, jossa on osasto, päiväosasto ja poliklinikka.

Potilaat ovat aikuisia, keskimäärin 24-vuotiaita. Hoidossa käy myös yli 60-vuotiaita. Poliklinikalle on jonossa 150 ihmistä.

Sairaalalääkäri Veera Pohjolainen kertoo, että potilaat voivat todella huonosti, kun tulevat hoitoon. Jo puolen vuoden hoidon aikana elämänlaatu kohenee reilusti.

- Syömishäiriöitä sairastavilla psyykkiset ongelmat ovat fyysisten ohella vaikeita. Ihminen eristäytyy sosiaalisesti, jos hän ei pysty syömään muiden seurassa tai ei kykene syömään, jos ei tiedä mitä ruoka täsmälleen sisältää. Ruokailutilanteet voivat olla hyvinkin vaikeita, samoin ystävyyssuhteiden ylläpito, Oxfordin yliopiston professori Christopher Fairburn sanoo.

Alan johtava auktoriteetti osallistui symposiumiin Helsingissä.

Fairburn painottaa, että sairastuneet pitäisi saada kerättyä hoitoon mahdollisimman pian, mielellään jo teineinä.

Mikä saa sairastumaan?

Syömishäiriöt ovat länsimaisten yhteiskuntien sairauksia, jotka ovat naisilla tavallisempia kuin miehillä. Tarkkoja lukuja ei tiedä kukaan, mutta naisista noin 4-5 prosentin arvioidaan kärsivän syömishäiriöstä jossakin vaiheessa. Välimeren maissa syömishäiriöitä on havaittu vähemmän, ja niissä maissa ulkonäköpaineet eivät ole niin suuret kuin Keski-Euroopassa.

Perimä vaikuttaa sairastumisalttiuteen, samoin matala itsetunto, täydellisyyden tavoittelu, kaltoinkohtelu ja muut psyykkiset sairaudet.

Pohjolainen huomasi tutkimuksessaan, että anorektikot ovat sairastaneet keskimäärin viisi, buliimikot kahdeksan ja lihavien ahmimishäiriötä eli BEDiä sairastavat vielä pidempään ennen kuin hakeutuvat hoitoon. BED on syömishäiriö, jossa ihminen lihoo reippaasti, koska hän ahmii muttei oksenna.

Bulimiasta kärsivät piilottelevat sairauttaan yleensä pitkäänkin, koska häpeävät sitä. Anorektikot taas usein sairastavat vuosia ennen kuin myöntävät, että kyse on sairaudesta. Karlssonin mukaan buliimikoista suurin osa ei hakeudu lainkaan hoitoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.