Mainos

Anniskeluun tulossa uusia linjauksia

Anniskeluluvat tulevat tarkempaan syyniin vuoden alusta. Valvonnan tehostamisen tavoitteena on lasten ja nuorten alkoholinkäytön vähentäminen.

alkoholi


Suomessa tulee vuoden alussa voimaan alkoholilain muutos, jonka ensisijainen tarkoitus on vähentää lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä.

-Lailla pyritään tukemaan alkoholittomien ympäristöjen muodostumista, tiivistää hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

-Kun viime aikoina on koko ajan keksitty uusia tapoja ja paikkoja alkoholin myymiseen, lain muutos antaa valvontaviranomaisille keinot puuttua kehitykseen, Tuominen sanoo.

Muun muassa urheilutapahtumien ja muiden perhetapahtumien anniskeluluvat joutuvat jatkossa tarkempaa syyniin.

-Esimerkiksi rockfestivaalit eivät kuivu, mutta alkoholin myyntipisteiden sijaintiin puututaan jatkossa varmasti tarkemmin, ennakoi Tuominen lain soveltamista käytännössä.

-Urheilutapahtumissa myynti voidaan esimerkiksi rajoittaa iltaan, kaavailee ylitarkastaja Pirjo Partanen Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

Tarkastajien käytännön linja muotoutunee kevään aikana, jolloin kesätapahtumien anniskelulupien käsittely tulee ajankohtaiseksi.

Sosiaalipoliittinen näkökulma

Lakimuutoksen tullessa voimaan lupaviranomaisilla on entistä laajemmat ja tarkemmin määritellyt mahdollisuudet rajoittaa alkoholin anniskelua. Tähän asti viranomaisilla on ollut varsin vähän perusteita rajoittaa tai olla myöntämättä anniskelulupia. Niinpä viranomaiset ovat voineet kieltää anniskelun lähinnä silloin, kun yrittäjällä on henkilönä ollut aiemmin vaikeuksia lupaviranomaisten tai verottajan kanssa.

Puhtaasti sosiaalipoliittisin perustein lupia ei käytännössä ole jätetty myöntämättä.

-Tällä hetkellä pyydämme lausunnot aina poliisilta, jatkossa entistä useammin esimerkiksi sosiaaliviranomaisilta, Pirjo Partanen kertoo.

Partasen mukaan asunto-osakeyhtiöiden tai kylä- ja asukastoimikuntien sana saa lisää painoa. Vuodenvaihteen jälkeen anniskelulupa voidaan jättää myöntämättä tai sitä voidaan rajoittaa, mikäli lähiympäristön asukkaiden lausunnoista ilmenee, että anniskelusta aiheutuisi häiriötä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.