Annika Saarikolta täyslaidallinen: Hyvinvointivaltion ideaa romutetaan – "tilalle kärrätään yövartijavaltio"

Katso Saarikon viimeiset koskettavat sanat puolueen puheenjohtajana 1:01
Katso Saarikon viimeiset koskettavat sanat keskustan puheenjohtajana.

Saarikko piti viimeisen puheensa keskustan puoluejohtajana puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Suomessa ei ole elinaikanani tosissaan romutettu ideaa hyvinvointiyhteiskunnasta koskaan näin perusteellisesti, sanoo keskustan väistyvä puheenjohtaja Annika Saarikko.

– Minun elinaikanani Suomessa ei ole tosissaan romutettu ideaa hyvinvointiyhteiskunnasta koskaan näin perusteellisesti. Railona repeää myös alueiden välillä nyt liikaa. Ja siksi se kannattaa pysäyttää ajoissa. Keskustan pitää pysäyttää se, hän sanoi Jyväskylässä pitämässään puheessa. Puhe oli Saarikon viimeinen keskustan puheenjohtajana.

Saarikko puhui keskustan puoluekokouksessa, joka jatkuu tänään toista päivää. Puoluekokouksessa valitaan tänään keskustalle uusi puheenjohtaja, jossa kisan ennakkosuosikki on ex-puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Perjantain puheessaan Saarikko kritisoi kokoomushegemoniaa Suomessa. Nyt hän nosti puheessaan esille myös perussuomalaiset. Hänen mukaansa kovan oikeiston hallitus tarjoaa nyt vain loputonta puhetta talouden kurimuksesta.

– Samalla mieleeni hiipii, että erityisesti perussuomalaisten hallitusvastuussa rahan vähyys on hyvä sumuverho oman, todellisen ideologian toteuttamiselle. Eurojen vähyydellä perustellaan sellaistakin, mitä halutaan tehdä oman maailmankuvan nimissä. Hyvinvointiyhteiskunta ja sen syvä solidaarisuus joutaa mennä, tilanne kärrätään yövartijavaltio, joka vastaa vain minimistä, hän sanoo.

Saarikon mukaan sellaisessa Suomessa ei tarvita kolmannen sektorin järjestöjä ja sellaisessa yhteiskunnassa hyväksytään, että on meitä ja heitä.

– On parempia ja ahkerampia ihmisiä ja sitten joku rupusakki jossain. Se on sellainen kova maailmankuva, jossa järjellä ratkotaan kaikki, katsotaan vain mitä excelissä viivan alle jää ja jossa empatia ja sympatia kuuluu korkeintaan vain päiväkodin aikuisten toimenkuvaan lapsen haavaan puhaltaessa.

Saarikko: Tasa-arvon kannattaminen ei ole vasemmistolaisuutta

Saarikon mukaan tasa-arvoon uskominen ei tarkoita, että ihminen on vasemmistolainen.

– Ja perään heitetään nälvivä tokaisu siitä, että jos on pätkääkään näistä ihmisistä huolissaan, taitaa olla vasemmistolainen. Ja tähän pysähdyn: ei se, että kannattaa ihmisyyden jakamatonta arvoa, ihmisten samanarvoisuutta, oikeutta tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin tai hyvinvointiyhteiskuntaa ole mitään vasemmistolaisuutta. Se on ystävät hyvät suomalaisuutta.

Saarikon mukaan katujen turvattomuus ei parane vain poliiseja lisäämällä eikä hoitajia saada sairaaloihin lisää, jos samalla rajaa työperäistä maahanmuuttoa. Eikä työntekijät tyydy osaansa alamaisina vain siksi, että maahan tuli hallitus, joka ei enää halunnut kannatella sopimusyhteiskuntaa.

Viesti muille puolueille: "Tulkaa kohti keskustaa"

Samalla hän haastoi myös muita puolueita, myös sosiaalidemokraatteja ja kokoomusta. Hän kehotti puolueita olemaan "aikuisia huoneessa".

– Tulkaa äärilaitojen nurkista kohti keskustaa. Siellä te olette ennen olleetkin. Se tekisi Suomelle hyvää. Jos eteen tulevat vieläkin vakavammat ajat, juuri meidän kolmen on kyettävä yhteistyöhön. Ollaan siis aikuisia huoneessa ja lopetetaan uskomasta, että politiikan on pakko muuttua someviestin mittaiseksi mölinäksi ja pikavoittojen lunastukseksi päivittäispainissa, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat