Anjan erotarina: Mies ei palannut kalareissulta kotiin!

Anjan ongelmainen mies ei osannut hakea tarpeeksi apua ongelmiinsa. Lopulta mies koki helpoimmaksi vain luovuttaa avioliittonsa suhteen.

Kun Anja*, 42, muutama vuosi sitten tuli raskaaksi, hän oli seurustellut Panun*, 36, kanssa puoli vuotta. Anja asui kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa omassa rivitaloneliössään, jonka Panu kehotti myymään. Pariskunta päätti rakentaa Panun isän omistamalle tontille oman talon. Naapurissa asuivat niin Panun vanhemmat kuin siskokin perheineen. Pikkuhiljaa kuitenkin Panun käytöksessä alkoi tapahtua muutoksia.

– Puheet olivat ihan toista kuin teot. Hän oli kova moraalisaarnaaja, mutta ajoikin humalassa ja lähti monen päivän juomareissuille. Usean tällaisen reissun jälkeen hän alkoi olla kovin masentunut. Minä uhkasin erolla, jos hän ei menisi hoitoon, Anja muistelee.

Panu menikin terveyskeskukseen, josta määrättiin miehelle mielialalääkkeet. Lääkkeet pahensivat Panun tilaa, mutta uuden lääkärin määräämät lääkkeet kuitenkin auttoivat ja Panun tila näytti kohentuvan.

– Näin diagnoosin. Hän oli maanis-depressiivinen. Taudinkuvaan kuului alkoholismia ja peliriippuvaisuutta.

Postilaatikkoon alkoi tippua pikavippilaskuja, joista Anja tietysti huolestui.

– Panu kuittasi, että vipit olivat vain pikaista apua hänen yrityksensä asioihin, Anja kertoo.

Kuukausien kuluessa Anja ehti jo luulla, että asiat olivat paremmin. Heinäkuussa Panu kuitenkin lähti kalaan eikä palannut enää takaisin.

– Se oli torstai ja seuraavana päivänä oli tarkoitus aloittaa lomat. Lähdin perjantaina töiden jälkeen omien lapsieni sekä Panun tyttären kanssa mökille. Sieltä käsin yritin soittaa, mutta Panu ei vastannut. Lähdin sitten kesken loman takaisin kotiin ja hellan päällä odotti vihkisormus.

Koko suku hylkäsi

Kävi ilmi, että Panu oli ajanut myös firmansa konkurssiin ja miehen lähdön jälkeen pikavippilaskujakin tuli taas.

– Panun sisko kertoi, että Panulla oli aina ollut taipumusta masentua. Minä en tätä ollut tiennyt, koska olimme ennen raskaaksi tuloa ehtineet seurustella vasta vähän aikaa. Rakentaminen ja vauvanhoito veivät kaiken ajan ja varmaan silloin oli ollut hyvä jakso. Kuulin myös Panun ex-puolisolta, ettei tämä ollut ensimmäinen kerta, kun Panu tyrii näin ja menettää rahansa.

Anja yritti etsiä miestä käsiinsä ja löysikin hänet tutusta kapakasta.

– Ei hän osannut kertoa, mikä homman nimi oli, mutta paljastui, että hänellä oli jo jonkin aikaa ollut suhde kaverinsa siskoon. Muutamaa uhkailuviestiä lukuun ottamatta Panusta ei sen jälkeen kuulunut taas aikoihin.

Panun isä teki erosta vain vaikeampaa ja vaati koko sukua hylkäämään Anjan.

– Panun isä kielsi kaikkia – jopa Panua itseäänkin – olemasta yhteydessä minuun. Tuntui aivan kamalalta itseni puolesta, mutta enemmän vaivasi se, että lapsi menetti isän lisäksi isovanhemmat. En tiedä syitä, enhän tiedä esimerkiksi, mitä Panu on kertonut eromme syyksi.

Talo aiheuttaa huolta

Tontin omistava ex-appiukko on myös vaikeuttanut Anjan ja Panun yhteisen kodin myymistä. Erostaan Anja onkin toipunut, mutta talon myyminen aiheuttaa suurta huolta yksinhuoltajaäidille. Hän on myös joutunut hakemaan lainaa maksaakseen Panun isälle tämän yllättäen vaatimaa, takautuvaa vuokraa tontista.

– Miksei tätä eroa voinut hoitaa siististi ja keskustelemalla? Miksi pitää kiusata varta vasten? Eikö erossa ole jo ihan tarpeeksi, miksi pitää tehdä kiusaa vielä lisäksi? Anja ihmettelee Panun ja tämän isän käytöstä.

– Olen tietysti pettynyt. En olisi halunnut enää tässä iässä yksinhuoltajaksi. Tällä hetkellä olen päässyt erosta yli, mutta taloasia huolestuttaa koko ajan, nyt kun kaikki kulut talosta ovat minulla. On todella ahdistavaa, kun ei pääse jatkamaan elämäänsä. Yritän kuitenkin mennä eteenpäin ja nähdä asioiden valoisat puolet. On sentään ihanat, terveet lapset ja elämä muuten kunnossa.Toivoisin, että kaikki loksahtaisi paikoilleen ja ehkä ex-mieheni pitäisi tulevaisuudessa lapseensa yhteyttä, talon myymisen odottava Anja sanoo.

Panu ei tällä hetkellä käy katsomassa lastaan laisinkaan, vaikka on hakenut yhteishuoltajuutta. Anjan mielestä on pöyristyttävää, että mies saattaa käyskennellä isänsä tontilla, mutta ei käy samalla tapaamassa vieressä asuvaa 3-vuotiasta poikaansa.

– Olen sanonut hänelle, että isä on työmatkalla eikä hän aikoihin ole mitään kysynytkään. Kesällä kuitenkin huomasin, että hän jonkun verran isäänsä muistaa, kun juoksi suoraan hyvin paljon isänsä näköisen rakennusmestarin syliin tontillamme. Silloin tuli kyllä paha mieli pojan puolesta, kun häntäkin selvästi hävetti ja suututti, kun tajusi, ettei se ollutkaan isä.

Avioeroa hakenut Anja ei kuitenkaan suostu näkemään epäonnistunutta liittoaan vastuuttoman miehen kanssa virheenä.

– En voi edes ajatella, että tämä olisi ollut virhe, koska sain niin ihanan lapsen.

* Jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu


LUE MYÖS:


Lisää erotarinoita AVAn-sarjassa tiistaisin klo 21.00!

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja