Angela Merkelin puolueen korruptioskandaali paisuu ja kannatus syöksyi alhaisimpaan lukemaan aikoihin

Saksan supervaalivuosi käynnistyy koronan ja korruptioskandaalin keskellä – kirjeenvaihtaja listaa vaalitärpit 5:35
Saksan supervaalivuosi käynnistyy koronan ja korruptioskandaalin keskellä – kirjeenvaihtaja listaa vaalitärpit

Saksassa kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n kannatus on jatkanut jyrkkää laskuaan samalla, kun niitä koskeva korruptioskandaali on laajentunut. Tänään julkaistun mielipidetiedustelun mukaan kristillisdemokraattien kannatus on pudonnut 29 prosenttiin, mikä on alhaisin lukema vuoteen.

Torstaina CSU:ta edustava Tobias Zech jätti parlamenttipaikkansa korruptiosyytteiden vuoksi. Der Spiegel -viikkolehti kertoi, että Zech oli tehnyt palkallista pr-työtä makedonialaiselle (nykyisin pohjoismakedonialaiselle) poliittiselle puolueelle sen jälkeen, kun hänet valittiin Saksan parlamenttiin vuonna 2016.

Aiemmin oli käynyt ilmi, että kaksi kristillisdemokraattien parlamentaarikkoa oli hyötynyt taloudellisesti julkisen sektorin kasvomaskikaupoista. CSU:n Georg Nüssleinistä aloitettiin viime kuussa korruptiotutkinta, kun häntä oli syytetty 600  000 euron palkkion vastaanottamisesta lobbaamisesta maskitoimittajan hyväksi. CDU:n Nikolas Löbel taas oli saanut yhtiönsä kautta 250  000 euroa maskikauppojen välittäjänä toimimisesta.

Nüsslein jätti CDU/CSU:n parlamenttiryhmän, ja Löbel luopui parlamenttipaikastaan.

CDU:n Mark Hauptmann puolestaan luopui parlamenttipaikastaan, kun häntä oli syytetty lobbausmaksujen vastaanottamisesta vieraiden maiden kuten Azerbaidzhanin hallituksilta.

Osin korruptioskandaalin vuoksi CDU menetti kannatustaan viime viikonlopun osavaltiovaaleissa Rheinland-Pfalzissa ja Baden-Württembergissä. Molemmissa osavaltioissa CDU:n kannatus oli historiallisen huono.

Saksassa järjestetään parlamenttivaalit syyskuun lopulla. Puolueen mahtihahmo Angela Merkel jättää tuolloin myös paikkansa liittokanslerina. Merkel toimi puolueen puheenjohtajana vuoteen 2018 asti.

Lue myös:

    Uusimmat