Mainos

Analyytikko: Lumiaa liikkeisiin, niin Nokia voittaa joulumarkkinat

Lumia 920 -malli on kasvattanut Nokia-buumia kilpailijoitaan vastaan, mutta kauanko lento kestää?

Nokia-analyytikon mukaan uusi Lumia takaa yhtiön menestyksen ainakin Suomen joulumarkkinoilla.

– Jos tuotetta riittää, niin Lumia on kärkikahinoissa ja taistelee ykkössijastakin (Applen iPhone5- ja Samsungin Galaxy S 3 -malleja vastaan), Mikko Ervasti Evli-pankista arvioi.

Ervasti kuitenkin muistuttaa, että menestys Suomessa ei välttämättä kerro Nokian maailmalla pärjäämisestä mitään.

– Markkinat täällä ovat poikkeuksellisen Nokia-uskollisia. Lumia 920:stä on kuitenkin ollut kova kysyntä maailmallakin, mikä kasvattaa menestysmahdollisuuksia.

Pärjätäkseen Nokian on houkuteltava Lumialla myös Apple- ja Samsung-uskovaisia takaisin puolelleen.

Omasta ekosysteemistään tuotteensa valitsevia kuppikuntia on jo muodostunut, mutta varmasti löytyy niitä, jotka miettivät vaihtoa avoimin mielin, Ervasti rohkaisee.

Samsungilla kallis veturi mutta laaja tarjonta

Liikkeissä Lumia 920:n tulo on vaimentanut sekä iPhone5:n että etenkin Samsungin S3-mallin myyntiä. Applen uutuuden myynti on takkuillut tosin lähinnä puhelimen saatavuusongelmien vuoksi.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä uskoo, että iPhone5 ja Lumia 920 käyvät tiukan kisan älypuhelimien ykkössijasta Suomen joulumarkkinoilla. Myös kodin elektroniikkaliike Gigantissa uskotaan Samsungin jäävän parivaljakon jalkoihin.

– Samsungin uusin malli maksaa lähes yhtä paljon kuin uusin Lumia. Samsung tulee häviämään, jos se jatkaa nykyisellä hintapolitiikalla, arvioi Gigantin Vantaan Tammiston myymälän myyntipäällikkö Toni Kekola.

Valikoiman runsaus sen sijaan vahvistaa Samsungin puhelinmyyntiä. Korealaisyhtiö julkistaa Galaxy S3:staan myös puolet halvemman pienemmän version, jonka ominaisuudet eivät kuitenkaan yllä varsinaisen S3:n tasolle.

– Samsungilla on Applea enemmän tuotteita eri hintaryhmissä, joten sen sietokyky on parempi, Evli Pankin Mikko Ervasti toteaa.

Applen muutaman tuotteen hankala saatavuus voi Ervastin mukaan olla myös osa markkinointistrategiaa, jolla ylläpidetään kiinnostusta tuotteeseen ja yhtiöön.

Operaattoreista Soneralla ollaan kiitollisia, että edistyneiden älypuhelimien valikoima laajenee Nokian avulla. Suoria arvioita joulun hittipuhelimesta ei uskalleta esittää.

– Annan asiakkaiden äänestää siinä puolestani. Mutta "keep up the good work" sinne Nokialle, Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saksen toteaa.

Nokia-hype ei ole melua tyhjästä. Saksenin selvityksen mukaan Sonera-kaupoissa on tänään ollut sellaista urheilujuhlan tuntua, joka ei ole jokapäiväistä uusien puhelinmallien julkaisupäivänä.

Uusia julkistuksia kaivataan keväällä

Yksi onnistunut malli ei kuitenkaan tee kesää. Nokia-huuma voi lässähtää alkuunsa, jos seuraavaa edistysaskelta ei oteta jo alkukeväästä.

– Lumia 920 on joulun ja alkuvuoden juttu. Seuraavia tiedotteita uusista laitteista odotellaan Las Vegasin kuluttajaelektroniikkamessuilla tammikuun puolivälissä, ja enemmän Eurooppaan keskittyvää tuotteitta helmi-maaliskuun vaihteessa Barcelonassa, Ervasti kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.