Mainos

Ampuma-alueen laajentaminen kiristää hermoja

Lounais-Suomen ympäristökeskus esittää puolustusvoimille ympäristöluvan hakemista Pohjankankaan harjoitusalueelle lähiasukkaiden kuumentuneiden tunteiden takia. Ympäristölaki mahdollistaa lupamenettelyn, mikäli toiminnasta aiheutuu kohtuutonta rasitusta naapureille.

Niinisalon varuskunnassa sijaitseva Pohjankankaan ampuma-alue on puolustusvoimien suurin harjoitustukikohta pohjoisen Rovajärven jälkeen.

Puolustushallinnon pyrkimykset laajentaa aluetta entisestään herättävät voimakasta vastarintaa alueen asukkaissa. Lisääntynyt harjoitustoiminta ja entistä suuremmat aseet kiristävät naapurisopua.

- Ei sitä melua voi enää kuunnella. Me olemme tämän kevään aikana saaneet näihin kovempiin paukkuihin jo tutustua, kuvailee Kalevi Pukara.

Asukkaat ovat tehneet harjoitustoiminnan aiheuttamista haitoista lukuisia valituksia ympäristöviranomaisille. Valituksia ovat lisänneet maakuntakaavaluonnoksessa julkitulleet mittavat lisäaluetarpeet.

- Mitään perusteita meille ei ole esitetty, minkä takia isoilla aseilla ei voitaisi ampua tuolla pohjoisessa esimerkiksi nämä pääammunnat, ihmettelee alueella asuva Harri Kontiainen.

"Rajoitukset heikentäisivät koulutustavoitteiden toteutumista"

Tällä hetkellä ainuttakaan armeijan harjoitusaluetta ei ole luvitettu. Lupamenettelyn piirissä ovat ainoastaan ampumaradat. Puolustusvoimissa pelätään lupavelvoitteen rajaavan koulutusmahdollisuuksia ja johtavan vähitellen kaikkien harjoitusalueiden luvittamiseen.

- Totta kai alueen käytön raju rajoittaminen vaikuttaisi niin, ett koulutustavoitteisiin ei päästä rajallisen ajan vuoksi, Niinisalon tykistöprikaatin komentaja Esko Hartikainen.

Puolustusvoimien on annettava vastine asiassa kuukauden kuluessa. Lounais-Suomen ympäristökeskus päättää harjoitusalueen luvittamisesta kesäkuun loppuun mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.