Mainos

Ampiaiset

Ampiaiskuningatar herää horroksesta keväällä ja lähtee hakemaan pesäpaikkaa. Se perustaa pyöreän pesänsä usein räystään alle tai ullakolle katon rajaan. Pesä on paperimainen ja useimmiten harmaa.

Rakennusaineena se käyttää puuainesta, joten se saattaa rakennuspuuhissaan vioittaa suojaamattomia puupintoja. Pesän sisälle kuningatar rakentaa kennoston, jossa se kasvattaa uusia jälkeläisiä. Pesässä saattaa asustaa satoja ampiaisia. Kooltaan pesä on 5—20 cm, mutta saattaa se joskus olla paljon suurempikin.

Ampiainen on hyötyhyönteinen

Keväällä ja kesällä ampiaiset syövät puutarhoista tuhohyönteisiä, joten ampiaisen pesää kannattaa jopa suojella, ellei se ole vaarallisen lähellä asuintiloja tai kulkureittejä. Ampiainen pistää vain uhattuna tai hätistettynä, joten huitominen on lähinnä pahasta.

Sisätiloihin työläiset eksyvät varsinkin loppukesällä, jolloin niitä ei enää tarvita pesällä ruokkimassa toukkia. Ne suuntaavat makeiden tuoksujen perässä ja hakevat ennen kaikkea hiilihydraatteja, esimerkiksi hedelmiä. Työläiset ja koiraat kuolevat viimeistään lokakuussa; ainoastaan kuningatar talvehtii.

Ampiaisen pisto saattaa olla vaarallinen

Ampiaisen pistosta selviää yleensä kivulla ja säryllä. Pistoalueelle voi sivellä hydrokortisonivoidetta. Kyypakkauksen voi myös ottaa: sekin sisältää kortisonia. Antihistamiini lieventää oireita. Ampiaisen pisto saattaa olla vaarallinen herkille ja allergisille ihmisille, pienille lapsille, tai jos se osuu suoraan verisuoneen.

Mikäli ampiainen pistää suun tai kaulan alueelle, jolloin turvotuksesta johtuva tukehtuminen on vaarana, tulisi hakeutua lääkäriin. Imeskele jääpaloja (jos niitä sattuu olemaan saatavilla) kunnes pääset hoitoon. Hakeudu lääkäriin myös, jos saat mitä tahansa muita oireita kuin normaalia turvotusta ja kipua pistoalueella ja sen läheisyydessä.

Baygon tepsii ampiaisiin

Baygon-aerosoli on toimii erittäin hyvin ampiaisia vastaan. Jos haluat tuhota koko pesän, ryhdy toimenpiteeseen illalla, jolloin ampiaiset ovat lopettaneet lentonsa ja kerääntyneet sisälle pesään. Suojaa itsesi joka puolelta huolellisesti, sillä vihainen ampiainen löytää helposti suojaamattoman ihoalueen ja pistää siihen salamannopeasti.

Kasvot voi suojata hyttyshatulla tai esimerkiksi pari kertaa pään ympäri kierretyllä hyttysverkkokaistaleella. Vedä huppu pään suojaksi ja kiristä hupun naru. Pesän voi leikata irti suoraan pussiin ja hävittää. Toinen vaihtoehto on sumuttaa pesä täyteen torjunta-aerosolia sen alaosassa sijaitsevasta suuaukosta. VARO PÖKERTYNEITÄ AMPIAISIA.

Hyvällä onnella koko yhteisö kuolee kerralla. Siltä varalta, että kaikki asukkaat eivät olleet pesässä, uusi käsittely seuraavana iltana. Kun irroitat pesän, kannattaa edelleen suojautua varmuuden vuoksi.

Pääasialliset lähteet:
www.hunaja.net
www.insects-information.com
www.killsbugsdead.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.