Mainos

Amnesty: Raiskauksesta on tullut osa sodan strategiaa

Suunnitelmallisesta ja järjestelmällisestä naisten raiskaamisesta on tullut osa sodankäyntiä, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.

Naisia raiskataan ja kidutetaan sodissa, koska heitä on alettu pitää vihollisten "lisääntymiskoneistoina" sekä yhteiskunnan kunnian henkilöityminä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin johtaja Irene Khan.

- Kun hyökkäät naisia vastaan, hyökkäät vihollisten moraalista selkärankaa vastaan. Naisten häpäiseminen häpäisee myös yhteiskunnan miehet, jotka tuntevat epäonnistuneensa naistensa kunnian turvaamisessa. Tästä on tullut sodan strategiaa, kertoi Khan Amnestyn tilaisuudessa Lontoossa, missä julkistettiin raportti naisiin kohdistetuista sotarikoksista.

- Naisiin kohdistettu väkivalta ei synny kriisitilanteissa "luonnollisesti", vaan se on lähtöisin selkeistä käskyistä. Väkivalta hyväksytään ja sitä siedetään poliittisten laskelmien mukaisesti, Khan lisää.

Järjestö on kerännyt satoja järkyttäviä esimerkkejä naiskohtaloista maailman kriisialueilta.

ICC:ltä toivotaan aktiivista roolia

Naisia on pidetty sotaa käyvän kansakunnan henkilöityminä aina Troijan Helenasta nykypäivään. Irene Khan kuvaa ilmiötä "kohteliaisuutena, josta on tullut taakka".

- Naisista on tullut sodankäynnin välineitä sosiaalisen kunnian käsitteen vuoksi. Khan vetoaa erityisesti Afganistanin ja Irakin viranomaisiin, jotta nämä pitäisivät entistä parempaa huolta naisten oikeuksista.

- Naisten oikeudet olivat tärkeitä perusteita sotilaalliselle väliintulolle kummassakin maassa. Sittemmin naisten turvallisuuteen on kiinnitetty hyvin vähän huomiota.

Naisia vastaan tehtyjä rikoksia on äärimmäisen vaikea tarkkailla, koska niihin liittyy salailua ja häpeää. Khan kuitenkin muistuttaa, että rikoksia tehdään laajalti.

- Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n olisi valittava käsiteltäväkseen pari korkean profiilin tapausta, jotka lähettäisivät maailmalle viestin, ettei naisiin kohdistettuja rikoksia siedetä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.