Amnesty on saanut haltuunsa raakoja kuvia Etiopiasta – kapinalliset ovat teurastaneet siviilejä Tigrayn osavaltiossa: "Järkyttävästä joukkosurmasta on kyse"

Levottomuudet ovat jatkuneet Etiopian pohjoisosassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Mai Kadran kaupungissa olisi tapettu satoja siviilejä tällä viikolla. YK epäileekin, että alueella on tapahtunut sotarikoksia, jotka tulisi tutkia perinpohjaisesti.

MTV Uutiset Livessä vieraillut Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kertoo, että Amnesty on saanut haltuunsa järkyttävää kuvamateriaalia Mai Kadrasta. Kymmeniä henkilöitä on tapettu. Tapetut ovat muualta tulleita kausityöläisiä sekä siviilejä.

– Emme osaa sanoa, kuka tämän takana on. Järkyttävästä joukkosurmasta on kyse, Johansson kertoo. 

Paikalle olisi tarkoitus saada ihmisoikeustarkkailijoita, jotka voivat selvittää, mistä on kyse. 

Vaalit ilman lupaa

Konfliktissa vastakkain ovat Tigrayn osavaltion aseistetut joukot ja Etiopian liitovaltion armeija sekä Amharan osavaltion joukot. Yli sadan miljoonan asukkaan Etiopia on jaettu yhdeksään osavaltioon. Jokaisella osavaltiolla on oma hallintonsa.

– Levottomuudet alkoivat siitä, että Tigrayn paikallishallinto järjesti paikallisvaalit, vaikka pääministeri Abiy Ahmed liittovaltion puolella oli koronakriisiin vedoten siirtänyt näitä vaaleja. 

– Sen jälkeen Tigrayn maakunta on muodostunut kapinalliseksi ja käynyt sotaa Etiopian liittovaltion joukkoja vastaan. 

Pääministerille myönnettiin vuosi sitten Nobelin rauhanpalkinto. 

Mahdollisia sotarikoksia on vaikea selvittää, koska alue on suljettu ja pääsy internetiin on evätty. Myös puhelinyhteydet on suljettu. Amnesty on kuitenkin onnistunut saamaan kuvia paikan päältä. 

Amnestyn päävaatimuksena on, että puhelinyhteydet palautetaan ja alueelle saadaan tarkkailijoita. Riskinä on lisäksi, että voimakas konflikti leviää muualle Etiopiaan. 

Tigrayn osavaltiossa on tehty muun muassa ilmapommituksia. 

– Siellä on käyty ihan täysimittaista sotaa, Johansson kommentoi MTV Uutisille.

Katso koko haastattelu videolta jutun alusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja