Mainos

Ammuntametelistä kiistaa - Puolustusvoimat haluaa ampumamelualueet maakuntakaavaan

Santahaminan varuskunnan ampumaradoilta kantautuu ympäristöön meteliä likimain viikon jokaisena päivänä. Viikolla radoilla harjoittelevat varusmiehet, viikonloppuisin myös reserviläisjärjestöt.

Santahamina on myös suosittu paraatipaikka, kun ulkomaalaisille delegaatioille halutaan näyttää Suomen asevelvollisuusarmeijan suorituskykyä. Ampumanäytöksissä ammutaan kovilla panoksilla, sekä käytetään panssarintorjunta-aseita.

Prikaatinkenraali Juha-Pekka Liikola Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnasta toteaa, että Santahamina on tällaiseen tarkoitukseen paras paikka.

- Santahamina on lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää, pääesikuntaa ja ministeriöitä. Siellä on näin ollen helppo järjestää näytösammuntoja vieraileville sotilasasiantuntijoille.

Kaikki tämä aiheuttaa paljon meteliä, joka kantautuu läheisen Jollaksen eliittialueen asukkaiden kotipihoihin sekä tuulen myötä myös pitemmälle Laajasaloon.

Jollaksessa toista vuosikymmentä asuva Henri Juva on sitä mieltä, että ampumaradoilta kantautuva meteli on jatkuvasti lisääntynyt.

- Tyynenä iltana rynnäkköharjoituksista kantautuu meteliä, niin että voisi kuvitella olevansa sotatoimialueella.

Raskaiden aseiden, kuten sinkojen ja kranattikonekiväärien aiheuttama äänihaitta ja painevaikutukset ovat myös tuttuja.

Toinen jollaslainen, Pekka Tuomola sanoo, ettei aina voi puhua pelkästään äänihaitasta.

- Kyllä böhmiläiset kristallit meillä hyppivät hyllyssä kun isoilla aseilla ammutaan. Lisäksi meillä on kaksi koiraa, jotka pelkäävät pauketta, joten tiettyinä päivinä niitä on mahdotonta saada ulos.

Kenraali Liikola myöntää, että Santahaminan ampumaratojen käyttö on lisääntynyt. Reserviläisjärjestöt ovat yksi syy, ja varusmiestenkin määrää on lisätty. Santahaminan ampumamelu jatkuu niin kauan kuin siellä pidetään sotilastoimintaa yllä.

Puolustusvoimien mielestä aika ajoin pulpahteleva keskustelu ammuntojen rajoittamisesta Jollaksen alueen viihtyvyyden takia on turha ja käyty useaan kertaan. Sen sijaan Puolustusvoimat haluaa, että ammuntojen aiheuttama meluhaitta otetaan tulevaisuudessa nykyistä paremmin huomioon uusia asuinalueita suunniteltaessa. Kenraali Liikolan mukaan menettelyllä vältettäisiin hankalat ja turhat väittelyt armeijan aiheuttamasta meluhaitasta ympäristölle.

- Maakuntahallinto valmistelee uutta maakuntakaavaa Uudellemaalle. Armeijan intressi on saada kaavaan merkityksi alueet, joille ampumaradoilta kantautuu 55 desibelin rajapyykin ylittävää ääntä.

Kun melualue on selvästi piirretty maakuntakaavaan, olisi kaavoittaminen tässä suhteessa helpompaa.

- Puolustusvoimilla on tarkoitus saada merkityksi kaavaan ampumamelun aiheuttama rasite ympäristölle.

Lisäksi ensi vuonna valmistuu ympäristöviranomaisten kanssa tehty selvitys ampumaratojen ympäristövaikutuksista muun muassa pohjaveteen, Liikola sanoo.

Prikaatinkenraali Juha-Pekka Liikola toimittaja Pauli Poutasen haastattelussa:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.