Amerikansuomalaiset Risto ja Jouko kauhuissaan, maan poliittiset riidat repivät perheitäkin – "Toivottavasti ei mene ihan sisällissodaksi"

2:18
"Kaksipuoluejärjestelmä tökkii ja se on ajettu nyt täysillä seinään", arvioi Minnesotan osavaltiossa vuosikymmeniä asunut Risto Sivula – katso amerikansuomalaisten mietteitä lisää videolta!

Yhdysvalloissa presidentinvaaliehdokkaat demokraattien Joe Biden ja republikaanien Donald Trump pitävät tänä iltana omat erilliset TV-keskustelunsa yhteisen väittelyn sijasta. Trump ei suostunut virtuaaliseen väittelyyn Bidenia vastaan ja varasi kilpailevalta TV-kanavalta saman esiintymisajan Bidenin kampanjan kanssa. Presidentinvaaleihin on alle kolme viikkoa ja ilmapiiri on niin kireä, että levottomuuksia pelätään.

Wisconsinin osavaltiossa asuva Mike Wilson ei ole Trumpin tukija vain vaatetukseltaan. Wilson kampanjoi ahkerasti Trumpin puolesta niin naapurustossa kuin sosiaalisessa mediassa. 

– Julkaisin kuvan Bidenista ja (varapresidenttiehdokas) Kamala Harrisista. Bidenin kohdalla luki “kaheli”, Kamalan kohdalla luki “narttu” ja Facebook heitti minut ulos! Olen 30 päivää käyttökiellossa. Olen joutunut Facebook-oikeuteen, Wilson nauraa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta. Wilsonin tili on lakkautettu useita kertoja myös Twitterissä muun muassa vihapuheen vuoksi. 

– Sosiaalinen media on vasemmiston kontrollissa. (Mark) Zuckerberg on sosialisti eikä halua mitään hyvää Amerikalle, Wilson väittää.

Vaikka Biden johtaa kannatuskyselyissä, Wilson on varma Trumpin voitosta.

– Trump, ei epäilystäkään! Jos hän ei voita, niin muutamme Suomeen.

Maastamuuttovitsejä kuuluu myös toiselta puolelta poliittista käytävää. Yhdysvaltain liberaalit ja demokraatit uhkaavat muuttaa Kanadaan, mikäli Trump uudelleenvalitaan.

– Tämä on ollut ihan hullua! En uskalla edes kuvitella, mitä odottaa, Humberto Velazquez sanoo Wisconsinissa. 

Joukon vaimon perheessä poliittinen tappelu

Amerikkalaiset ovat olleet jakautuneita ennenkin, mutta erityisesti vaalien alla ilmapiiri on kiristynyt. Vaa’ankieliosavaltioissa moni perhe- ja naapurisuhde on laitettu riitojen vuoksi jäähylle. Minnesotan osavaltiossa vuosikymmeniä asuneet amerikansuomalaiset Risto Sivula ja Jouko Sipilä ovat poikkeuksellisen riitaisasta ilmapiiristä huolissaan.

– Vaimon perheessä on demokraatit ja republikaanit tappelevat ihan kunnolla. Minun kannalta hyvä, ettei tarvi mennä enää perhetapaamisiin, Sipilä sanoo.

– Koko poliittinen kenttä on mennyt niin äärilaidoille. Kaksipuoluejärjestelmä tökkii ja se on ajettu nyt täysillä seinään, Sivula sanoo.

Moni asiantuntija on varoittanut vaalipäivän jälkeisistä levottomuuksista. Trump on sanonut, ettei välttämättä hyväksy vaalitulosta, mikäli hän häviää.

– Toivottavasti päästään johonkin inhimilliseen tulokseen vuoden päätteeksi eikä mene ihan sisällissodaksi, Sipilä lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja