Amerikan kolonisaatio tappoi 56 miljoonaa intiaania – joukkotuho oli niin totaalinen, että se muutti ilmastoa Euroopassa asti ja aiheutti pienen jääkauden

Jäätikkö sulaa Kanadassa – paljasti 40 000 vuotta vanhoja maisemia 1:00
Sulava jäätikkö paljasti Kanadassa 40 000 vuotta vanhoja maisemia.

Amerikan kolonisaatio tappoi niin monta intiaania, että epäsuorana seurauksena maapallon ilmasto muuttui.

Tuoreen tutkimuksen mukaan eurooppalaisten Amerikan kolonisaatio johti niin monen intiaanin kuolemaan, että se muutti ilmastoa kylmemmäksi. University College London -yliopiston tutkimuksesta uutisoivat muun muassa The Guardian ja CNN.

Eurooppalaiset uudisasukkaat tappoivat noin 56 miljoonaa intiaania 1600-lukuun mennessä. Suuria määriä intiaaneja menehtyi paitsi konfliktien myös eurooppalaisten levittämien tautien seurauksena.

"Ensimmäinen merkittävä muutos kasvihuonekaasuissa"

Näin ollen laajoja alueita viljelysmaata hylättiin, mikä johti uudelleen metsittymiseen. Uusi puusto sekä muu kasvillisuus puolestaan laskivat hiilidioksidin määrää. Tämän seurauksena maapallon ilmasto viileni keskimäärin 0,15 celsiusastetta 1500-luvun lopun ja 1600-luvun aikana.

– Tähän mennessä hiilidioksidi ja ilmasto olivat pysyneet suhteellisen vakaina. Tämä oli siis ensimmäinen merkittävä muutos maapallon kasvihuonekaasuissa, UCL:n maantieteen professori Mark Maslin kertoo CNN:lle.

Tuon kylmenemisen aikaan, jota kutsutaan pieneksi jääkaudeksi, lumimyrskyt olivat yleisiä Portugalissa, ja useissa Euroopan maissa koettiin nälänhätää ilmaston häiritessä maataloutta. Myös Lontoon Thames-joki jäätyi säännöllisesti.

– Miljoonien ihmisten joukkotuho on ainut selitys sille, että pieni jääkausi oli näin intensiivinen, Maslin toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat