Mainos

American Airlines teki jättitappioillaan historiaa

Lentoyhtiö American Airlinesin emokonserni AMR teki viime vuonna suurimman tappion kuin yksikään lentoyhtiö on koskaan aiemmin tehnyt yhden vuoden aikana. Maailman suurimman lentoyhtiön nettotappio nousi 3,5 miljardiin dollariin eli suunnilleen samaan määrään euroja.

Yhtiön johto ilmoittikin tulosjulkistuksen jälkeen eilen Dallasissa, että sen on karsittava rajusti kulujaan, jos se aikoo jatkaa lentämistä. Lentoyhtiön monet kilpailijat ovat jo ajautuneet konkurssiin tai velkasaneeraukseen. Velkasaneerausta on väläytetty yhtenä keinona myös AMR:lle, mutta yhtiössä taistellaan ainakin vielä tätä vastaan.

Vaikka AMR:n johto ja alaa seuraavat analyytikot korostivat yhtiön loppuvuoden toiminnallisen tuloksen parantuneen edellisestä neljänneksestä, tilanne on molempien mukaan kestämätön. Yhtiö tuottaa tappiota joka päivä noin 5 miljoonaa dollaria. AMR aikoo vähentää kulujaan pysyvästi 4 miljardilla dollarilla. Muiden lentoyhtiöiden tavoin se on jo supistanut rajusti väkeään vuoden 2001 terroristi-iskujen jälkeen.

Lentoyhtiön tappio rahoituserien jälkeen oli 2 miljardia dollaria. Kun mukaan lasketaan satunnaisiksi lasketut tappiot, summa nousee 3,5 miljardiin dollariin. Liikevaihtoa ryhmälle kertyi noin 17,3 miljardia dollaria.

Edellinen tappioennätys on United-lentoyhtiön emokonsernilta UAL:lta. Sen nettotappio vuodelta 2001 oli 2,1 miljardia dollaria. Se hakeutui velkasaneeraukseen joulukuun alussa. Tulos sysäsi AMR-osakkeen yli 20 prosentin laskuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.