Amazonin sademetsä tuhoutuu kiihtyvää vauhtia – vuodessa turmeltui viisi kertaa Lontoon kokoinen alue

2:30
Video: Amazonin sademetsä palaa ennätystahtia – Nasan kuvat paljastavat palojen laajuuden

Brasilian ympäristöministeriön mukaan Amazonin metsien tuhoutuminen hakkuissa ja paloissa on taas kiihtynyt ja on nyt korkeimmillaan vuosikymmeneen.

Esimerkiksi elokuusta 2017 heinäkuuhun 2018 sademetsää on tuhoutunut noin 7 900 neliökilometrin verran. Se vastaa noin viisinkertaista Lontoon pinta-alaa.

Tuhovauhti näyttää kiihtyvän edelleen. Tuoreen tilaston mukaan pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla on tuhoutunut jo 4 200 neliökilometriä. Viime kuussa arvioitiin, että Amazonin sademetsää katoaa noin jalkapallokentän kokoinen alue joka minuutti.

Yhteenlaskettuna tuhoalue vastaa Brasiliassa noin puolta koko Suomen pinta-alasta.

Videolla yllä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan julkaisemassa nopeutetussa satelliittikuvassa näkyy, kuinka valtavat harmaat savupilvet vyöryvät Amazonin sademetsien ylle. Paloja on myös naapurimaa Boliviassa. Videon kartalla punaiset läiskät ovat metsäpaloalueita.

Viidennes maailman hapesta

Ympäristöjärjestöt syyttävät Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa tuhon kiihdyttämisestä.

Laitaoikeistolainen Bolsonaro astui virkaansa tämän vuoden alussa, ja on siitä lähtien rummuttanut sademetsien niin sanottua kehittämistä eli metsien hakkuita taloustarkoituksiin.

Bolsonaro on myös laajasti ajanut alas Brasilian ympäristöohjelmia.

Maailman päättäjät ovat ilmaisseet huolensa Amazonin sademetsän tilasta. Kokonaisuutena Amazonin metsät tuottavat viidenneksen koko maailman hapesta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi sademetsätuhosta tänään, että maapallon keuhkot ovat tulessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja