Älypuhelin - mikä mahtava laite huijareille

WhatsApp-pikaviestipalvelu on yksi huijareiden suosimista älypuhelinsovelluksista. Nopeasti yleistyvän palvelun kautta rosvoilla on suora pääsy miljooniin puhelinnumeroihin.

Viime viikkoina poliisi on kertonut muun muassa WhatsAppin kautta lähetetystä viestistä, jossa vastaanottajan väitettiin voittaneen ilmainen puhelin, joka piti hakea kainuulaiselta golfkentältä. 

Komisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista sanoo, että tämän tyyppiset viestit voivat olla suurempien huijauksien alkuvalmistelua.

– Se voi olla etukäteistä testailua siitä miten viesti menee läpi, ja sitten vasta seuraavassa vaiheessa tehdään se oikea huijaus.

Tietoturva-asiantuntija Mats Palm F-Securesta varoittaa älypuhelinten käyttäjiä olemaan tarkkana myös ladatessaan ilmaisia piraattisovelluksia.

– Sovelluskaupan alkuperäiseen sovellukseen on lisätty haitallista koodia. Muokattu versio esimerkiksi Angry Birdsistä tai Clash of Clansista saattaa soittaa tai lähettää tekstiviestejä maksullisiin numeroihin, mikä saattaa näkyä suurinakin summina puhelinlaskuissa, sanoo Palm.

Palmin mukaan tietokonepuolelta tuttu lukitustemppu on yleistymässä myös älypuhelimiin.

– Esimerkiksi Android-laitteita on lukittu ja vaadittu lunnaita, jotta lukitus aukeaa. 

Tämä huijaus toimii aina

Sekä poliisi että tietoturva-asiantuntija sanovat huijausmaailman olevan jatkuvaa kissa ja hiiri -leikkiä, jossa rosvot keksivät uusia keinoja, ja muu maailma yrittää pysyä perässä.

Mutta vaikka tekniikka ja keinot kehittyvät, yksi on mikä pysyy: viesti, jossa pyydetään lähettämään suuri summa rahaa Afrikkaan, jotta pääsee osalliseksi suuresta perinnöstä tai löytää elämänsä rakkauden.

– Nämä viestit toimivat edelleen valitettavan hyvin. Ei uhrikaan ole ihan loppuun asti asiaa miettinyt, jos tällaiset temput toimivat. Maalaisjärki on sallittua näissä tilanteissa, sanoo Palm.

On kaksi merkkiä, jotka viittaavat huijaukseen: jos yhteydenotto tulee tuntemattomalta taholta - esimerkiksi tuntemattomasta ulkomaisesta numerosta - ja jos viestissä pyydetään rahaa.

– Voi olla että Facebook-profiili näyttää ihan aidolta, että se on sama kaveri, jonka olet tavannut konferenssissa. Mutta sitten kun pyydetään rahaa, että "olen täällä vaikeuksissa, voitko lähettää pari sataa euroa, että saan uuden passin", tai kun pyydetään tarkkoja henkilötietoja, pankkitunnuksia tai luottokortin numeroa, niin siinä vaiheessa hälytyskellon pitää soida, sanoo komisario Uusikivi.

Poliisin on vaikea puuttua ulkomailta käsin tehtyihin älypuhelinhuijauksiin:

–  Ulkomainen rosvo on tullut viisaammaksi ja osaa peittää jälkensä digitaalisessa maailmassa. Toisaalta jos on sadan euron huijauksesta kyse, niin emme lähde silloin kovin massiivisia kansainvälisiä tutkintatoimia tekemään.

Lue myös:

    Uusimmat