Mainos

Älykotia voisi verrata Facebookiin: Koti voi oppia tunnistamaan asukkaidensa tapoja

Millainen on tulevaisuuden älykoti? Älykkyyden voisi kiteyttää esimerkiksi alati oppivaksi, ennakoivaksi ja ennustavaksi järjestelmäksi.

Telia Companyn innovaatiojohtaja, Telia Zonen perustaja Rickard Damm kertoi tarkemmin uudesta Telian älykotipalvelusta Asuntomessut Digitalist: Future of Living -tapahtumassa 25. huhtikuuta Tennispalatsissa. Tapahtumassa kuultiin puheenvuoroja asumisen tulevaisuudesta.

Telia Companyn Rickard Dammin mukaan jokainen suomalainen koti voi olla nykyistä älykkäämpi niin, että arki on asukkaille helpompaa. Älykodissa sekä koti että kodin laitteet ovat verkottuneita ja vaihtavat tietoa keskenään asukkaan tai palveluntarjoajien kanssa. Asukas voi ohjata kodin toimintoja vaikkapa älypuhelinsovelluksensa kautta.

Damm kertoo, että yksinkertaisimmillaan älykoti voi tunnistaa, kun asukas astuu kotiovensa kynnyksen yli ja käynnistää kodin äänentoistojärjestelmät toistaen tunnelmaan sopivaa musiikkia.

– Tunnistaminen puolestaan tapahtuu siten, että asukkaan taskussa oleva älypuhelin liittyy automaattisesti oman kodin langattomaan verkkoon, mikä kertoo asukkaan tulleen kotiin, kuvaa Damm.

Tekstarivahti suosittu Ruotsissa 

Telia on tuomassa Suomeen Telia Zone -palvelua, joka toimii osana Telian laajakaistaliittymää. Palvelu on Suomessa markkinoilla ensi syksynä. Ruotsissa tällä hetkellä suosituimmaksi Telia Zonen palveluksi on noussut niin kutsuttu tekstarivahti.

– Tekstarivahti kertoo vanhemmille lapsen saapumisesta kotiin vaikkapa koulusta. Tekstarivahti käyttää juuri kodin wifi-verkkoa ja kertoo, kun lapsen puhelin on yhdistynyt verkkoon eli lapsi on saapunut kotiin. Samalla vanhemmille lähtee asiasta tekstiviesti. Sama palvelu voi toimia myös toisin päin, jolloin lapsesi tai puolisosi saavat tiedon sinun saapuessasi kotiin, Damm kuvaa suosittua älypalvelua.

Teleoperaattorit kirittävät kehitystä

Damm vertaa kodin ennustavuutta sosiaalisen median jättiin, Facebookiin, joka ehdottaa käyttäjilleen uusia kavereita. Samalla tavalla älykodin eri laitteet ja sovellukset, jotka linkitetään yhteen, voivat parhaimmillaan oppia ennakoimaan asukkaidensa tapoja. Lauantai-iltaisin esimerkiksi sauna voisi automaattisesti lämmetä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun teleoperaattori hyödyntää samaa teknologiaa kuin Facebook, Netflix ja muut internetjätit, Damm sanoo.

Älykodin tulemisesta on puhuttu Suomessakin jo toistakymmentä vuotta. Nyt näyttäisi siltä, että teleoperaattorit kirittävät älykotien kehitystä.

Damm muistuttaa, ettei Telia Zone pyri ratkaisemaan kaikkia kodin ongelmia samalla kertaa, vaan palvelu laajenee hiljalleen käyttäjien tarpeiden mukaan.

Telia Company esittelee älykotiaan ja Telia Zone-palveluaan ensi kesän Asuntomessuilla Porissa 6.7.-5.8. 2018. 

Lue myös:

    Uusimmat