Allergisen kodissa on tilaa hengittää

Allergia ja astma vaikeuttavat satojen tuhansien suomalaisten jokapäiväistä arkea. Allergia asettaa suuret vaatimukset myös kodin sisustukselle. Helposti siivottava, allergeeneja karttava ja luonnonkuituja suosiva selkeä sisustus antaa allergikolle kirjaimellisesti tilaa hengittää.

Jos perheessä on allergikko tulisi sisustuksessa kiinnittää erityishuomiota siisteyteen ja helppohoitoisuuteen. Helposti puhdistettavat, sileäpintaiset, pölyämättömät materiaalit ja kalusteet tekevät allergisen arjesta helpompaa. Sisäilman laatu on allergisessa kodissa A ja O. Sisätiloissa ole missään tapauksessa suotavaa tupakoida eikä pitää lemmikkejä.

Huolellinen ilmanvaihto, kosteusvaurioiden eliminointi sekä oikeanlaiset rakennus- ja sisustusmateriaalit mahdollistavat mukavan asumisen. Ilmankostutin on harvoin tarpeen, sillä liika kosteus luo olosuhteet homeen ja pölypunkkien lisääntymiselle. Ennen kostuttimen hankkimista kannattaa mittauttaa ilmankosteus. Tärkeintä on huolehtia siivouksesta ja toimivasta ilmanvaihdosta. Ilmanpuhdistin ei sekään hoida astmaa, mutta vähentää huoneilman hengitettäviä hiukkasia.

Oikeat materiaalit

Tekstiilipintoja kannattaa käyttää niin niukasti kuin mahdollista, joten esimerkiksi pölyä kerääviä mattoja ei kannata hankkia. Jos kuitenkin haluaa sisustaa matoin, kannattaa suosia esimerkiksi paperimattoja. Karva- ja lankamatot on syytä unohtaa, samoin kuin villa- ja kokolattiamatot, joita on hankala pitää puhtaana.

Itsesiliäviä sisustustekstiilejä, tekstiilitapetteja, rosoisia pintoja, pehmeitä pinnoittamattomia akustiikkalevyjä ja maalaamattomasta lastulevystä tehtyjä kalusteita pitää välttää. Huonekalukankaiden tulisi olla tiivis- ja sileäpintaista puuvillaa tai nahkaa.

Ulkoseinille ei pitäisi sijoittaa paksuja umpinaisia verhoja tai suuria kaappeja ja hyllyjä. Ne nimittäin laskevat ulkoseinän lämpötilaa ja saattavat aiheuttaa kosteuden tiivistymistä. Kookkaat kalusteet pattereiden edessä estävät ilman kierron. Tietokone kerää pölyä, eikä sitä siksi pitäisi sijoittaa esimerkiksi makuuhuoneeseen. Parasta olisi varata atk-välineille oma, erillinen tila.

Ovi kiinni!

Makuuhuoneessa kannattaa suosia ontelo- tai pallokuitutäytteisiä tyynyjä ja peittoja, jotka voidaan pestä 60 asteessa. Höyhen- ja keinokuitutyynyt ja -peitteet eivät sovi allergiseen kotiin. Puuvillaiset, korkeassa lämpötilassa pestävät vuodevaatteet ovat paras valinta. Liinavaatteiden silitys ja mankelointi on suotavaa tekstiilipölyn vähentämiseksi. Sänkyyn suositeltavin on hengittävä sälepohja, mikä estää pölypunkkeja pesiytymistä patjan ja sängynpohjan väliin. Pölypunkkiallerginen voi myös hankkia punkkia läpäisemättömät vuodevaatesuojukset.

Säilytystiloiksi suositellaan lattiasta kattoon yltäviä kaappeja, joissa on tiiviit ovet. Avokirjahyllyjen sijaan olohuoneeseen valitaan ovelliset lasivitriinit. Myös kalusteiden umpisokkelit estävät pölyn kerääntymisen. Rakennusvaiheessa allergisen kotiin voidaan vaikuttaa paljonkin. Materiaaleiksi valitaan tutkittuja ja turvallisia tuotteita, jotka eivät haise merkittävästi. Rakennustietosäätiö ylläpitää tuotekohtaista luetteloa tutkituista materiaaleista, jotka on luokiteltu kemikaali- ja hajupäästöjen mukaan. Allergikon kodin pintamateriaaleiksi valitaan luonnollisesti kaikkein puhtaimmat tuotteet.

Lelut piiloon pölyltä

Allergisen kodin vihersisustus on syytä luoda silkkikukilla ellei voida olla täysin varmoja siitä, että kyseinen viherkasvi tai kukkiva kukka ei allergisoi. Aidoista viherkasveista tulevat helpon puhdistuksensa ansiosta kyseeseen vain sileälehtiset kasvit. Joulukuusen ja rairuohon sekä voimakkaasti tuoksuvien sesonkikukkien tuomista sisälle kannattaa harkita allergikon mukaan.

Jos perheessä on allerginen lapsi, on tärkeätä panostaa myös lelujen ja askarteluvälineiden säilytykseen ja laatuun. Lelut on parasta säilyttää erillisissä laatikoissa ja rasioissa pölyyntymisen estämiseksi. Pesun kestävät lelut kannattaa pestä säännöllisesti. Suosittujen pehmo- ja karvalelujen määrää pitää allergisessa kodissa valitettavasti rajoittaa. Parhaita ovat 60 asteen vesipesun kestävät nallet, joista ei käytössä irtoa karvoja eikä nukkaa. Askartelupuuhissa vältetään voimakastuoksuisia ja liuotinainepitoisia aineita kuten liimoja, ja pölyävä askartelu on pannassa.

Lastenhuoneeseen valitaan helposti siistinä pidettäviä kalusteita ja materiaaleja. Järjestyksessä oleva huone on vaivaton siivota, lelut pysyvät puhtaina laatikoissa ja kaapeissa. Lasiovilla helpotetaan tavaroiden löytymistä kaapeista, ja lelulaatikot voivat olla vaikkapa helposti puhdistettavaa läpinäkyvää muovia.

Häätö pölypunkeille

Siivouksen merkitystä allergisessa kodissa ei voi ylikorostaa. Keskuspölynimuri on tehokas pölynpoistaja viedessään pölyt suoraan ulos. Imuroinnin jälkeen asunto tulisi tuulettaa, jotta ilmassa leijuva pöly kulkeutuu ulos asti.

Koska bakteerit ja hiivat pesivät märässä, kaikkien kosteiden tilojen seinät ja lattiat on syytä puhdistaa säännöllisesti pesuaineella. Suihkun ja saunomisen jälkeen pesuhuoneen ja saunan lattia kannattaa kuivata lastalla. Pesuhuoneen ovi jätetään auki. Saunan lämpö on hyvä jättää päälle hetkeksi käytön jälkeen tilan kuivattamiseksi. Märkätiloissa pinnoitteiden tulee olla kunnossa kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Jos mahdollista, pyykki pestään ja kuivataan erillisessä pesutuvassa. Pyykin jatkuva kuivattaminen sisätiloissa voi sekin luoda kosteusvaurioita. Pyykit myös tuovat sisäilmaan lisäannoksen allergisoivaa tekstiilipölyä. Pyykkien kuivatusta ulkona kannattaa välttää varsinkin siitepölyaikaan.


Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: Familon, Ikea, Woodnotes

Lisätietoja allergisen sisustuksesta:
Allergia- ja astmaliitto: www.allergia.com
Allergianeuvonta Puh: 0600 14419 ma, ti, ke ja pe 9 -13 ja to 15 - 19
Sisäilmaneuvonta Puh: 0600 14429 ma ja to klo 9 - 13
Sisäilma-asema Paciuksenkatu 19, 00270 Helsinki (09) 473 351


Rakennustietosäätiö: www.rts.fi
Hengitysliitto HELI: www.hengitysliitto.fi
Iholiitto ry: www.iholiitto.fi

Lue myös:

    Uusimmat