Alkuvuodesta annetaan kiloille kyytiä

Vuoden alku on laihdutuksen sesonkiaikaa. Naistenlehtien laihdutusnumerot kuluvat kilojen karkotusohjeita etsivien käsissä, ja laihdutus- ja painonhallintaryhmiin on tunkua. Tiedotuspäällikkö Riitta Rantanen Painonvartijoista vahvistaa, että Painonvartijoiden ryhmissä alkuvuosi näkyy todellisena laihdutusbuumina, sillä ryhmiin on selvästi tavanomaista enemmän tulijoita.

Myös ravitsemusasiantuntija Katri Pöllänen Suomen Kuntourheiluliitosta kertoo, että liiton järjestämistä painonhallintakursseista on tullut tavallista runsaammin kyselyjä. Rantanen ja Pöllänen ovat havainneet, että vuoden alussa myös yrityksissä innostutaan kokoamaan laihdutusporukoita, joille räätälöidään omia painonhallintaan opastavia kursseja.

Riitta Rantanen näkee alkuvuoden laihdutusinnostuksen monen syyn summana.- Pitkän ja pimeän syksyn aikaan tulee helposti syötyä normaalia enemmän. Ennen joulua laihdutusta on kuitenkaan turha aloittaa, sillä jouluna halutaan herkutella ilman omantunnontuskia. Siksi laihdutuspäätös siirretään suosiolla vuoden alkuun. Lisäksi uutena vuotena annetaan lupauksia, jotka koskevat usein itseen liittyviä parannuksia, Rantanen listaa.

Miehet keventävät omissa oloissaan

Painonvartijoiden laihdutusryhmiä kokoontuu viikoittain noin 400 kaikkialla Suomessa ja uusia perustetaan tarpeen mukaan lisää. Ne, jotka eivät voi tai halua osallistua ryhmiin, voivat kokeilla laihduttamista kirjekurssimateriaalin avulla. Miehet voivat laihduttaa ryhmissä, mutta heidät on huomioitu myös suunnittelemalla oma Miehen Mitta -laihdutusohjeisto, johon ei sisälly ryhmäkäyntejä.

- Miehet haluavat laihduttaa mieluiten omissa oloissaan, heidän laihduttamisensa ei kuulu muille. Naiset sen sijaan kaipaavat enemmän ryhmän antamaa tiivistä tukea, selittää Rantanen. Kirjekursseille osallistuvienkaan ei tarvitse käydä kilokamppailuaan yksin, sillä he voivat pitää puhelimitse tai kirjeitse säännöllisesti yhteyttä Painonvartijoiden ohjaajaan.

Suomen Kuntourheiluliitolla on tarjolla kolmenlaisia painonhallintakursseja, jotka on tarkoitettu hieman erityyppisille laihduttajille. - KiintoNainen -kurssit sopivat kaikille, jotka haluavat opastusta painonhallintaan ja liikuntaan, kertoo Katri Pöllänen. Nimestä huolimatta myös miehet ovat tervetulleita ryhmiin, mutta käytännössä miehet ovat huonosti mukana. Miehiä näkyykin enemmän KiloKimppa -ryhmissä, jotka on tarkoitettu laihduttajille, joille ylipaino on aiheuttanut jo selviä terveysongelmia kuten esimerkiksi verenpaineen kohoamista tai diabeteksen.

Pölläsen mukaan miehet tuntuvat havahtuvan naisia myöhemmin laihdutustarpeeseen, joten heillä terveysongelmia usein jo on. Viis Veks -kurssi ohjaa niinikään säännöllisiin ravinto- ja liikuntatottumuksiin, muttei pureudu painonhallinnan ongelmavyyhtiin aivan yhtä syvällisesti kuin liiton muut kurssit. Siksi se sopii Pölläsen mielestä erityisesti sellaisille laihduttajille, joilla on tarvetta päästä eroon vain muutamasta liikakilosta.

Liikunta tukee laihdutusta

Liikunnalla on keskeinen sija kaikilla Kuntourheiluliiton painonhallintakursseilla. Ryhmätapaamisissa liikutaan ja jumpataan yhdessä ja liikunnalliseen elämäntapaan opastetaan myös keskustelujen avulla. - Laihdutuksessa saadaan pysyvämpiä tuloksia, kun liikunta on mukana ohjelmassa. Lisäksi liikunta vaikuttaa postiivisesti laihduttajan mielialaan ja mielikuva itsestä paranee, kun keho liikkumisen myötä kiinteytyy, selittää Pöllänen.

Painonvartijoiden ryhmissä sen sijaan ei jumpata tai urheilla, mutta muuten laihduttajia kannustetaan liikkumaan. - Liikunta on yksi Painonvartijoiden toiminnan neljästä kulmakivestä. Korostamme laihduttajille erityisesti hyötyliikunnan ja arkiaktiivisuuden merkitystä, Riitta Rantanen kertoo.

Tavoitteena pysyvä painonhallinta

Painonvartijoiden ja Kuntourheiluliiton kursseilla laihduttajia ohjataan pysyvään painonhallintaan. Liikunnallisen elämäntavan lisäksi kursseilla opetellaan oikeita ja säännöllisiä ruokailutapoja. Riitta Rantanen näkeekin laihdutuksen ennen kaikkea opiskeluvaiheena ja starttina uuteen. Jos painonhallinta myöhemmin alkaa kaikesta huolimatta takuuta ja kilot hiipiä salakavalasti takaisin, Rantanen kehottaa hakemaan ryhmästä uutta potkua.

- Liikkeelle kannattaa lähteä ajoissa, jo siinä vaiheessa, kun vasta pari kiloa on tullut takaisin, Rantanen huomauttaa. Katri Pölläsen mukaan on tavallista, että 3-5 vuoden kuluttua laihdutuksesta paino saattaa lähteä nousemaan. Hänen mielestään ei kuitenkaan ole syytä vaipua epätoivoon, sillä jos laihdutusjaksolla omaksuttu liikunnallisuus on jäänyt pysyväksi tavaksi, sekin on jo terveyden kannalta iso voitto. (Lähde: Finfood)

Reseptejä kevyeen elämään:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja