Alkuviikosta etelässä voidaan päästä jopa 10 asteeseen, mutta sitten takatalvi voi iskeä jälleen – "Vappuna voi olla vielä laajalti lunta maassa"

Alkuviikossa kevättä saadaan lyhyelti maistaa ennen kuin kylmyys ja sade saapuvat jälleen. Sääkartoilla näkyy jopa takatalven potentiaalia ja jos tilanne jatkuu tällaisena, vappuna voi olla vielä laajalti lunta maassa.

Kevättä odottelevat saavat kokea ainakin etelässä hetken helpotuksen, kun lämpötilat lähentelevät maanantain ja keskiviikon välillä 10 asteen lukemia ja aurinko hellii.

Maanantain vastaisena yönä keskisessä Suomessa ja Pohjois-Lapissa pyryttää vielä reippaasti lunta ja ajokeli on aamulla huono, mutta tiistaina poutaantuu pohjoisempanakin.

– Ensi viikon keväisimmät päivät ovat ehdottomasti maanantai ja tiistai, osassa maata vielä keskiviikko. Kannattaa tästä alkuviikosta iloita vaikka ulkoilemalla, säät tosiaan suosivat, sanoo meteorologi Markus Mäntykannas.

"Takatalven potentiaalia on"

Riemu jää kuitenkin lyhyeksi. Kiirastorstaina saapuvat sateet, jotka voivat iltaa kohden tulla lumena etelässäkin, ja pääsiäisviikonloppuna uhkaa uusi kylmänpurkaus.

– Pääsiäisestä näyttää tulevan vuodenaikaan nähden hyvin kolea ja takatalven potentiaaliakin on.

–  Talvirenkaat ehdottomasti pitäisin alla, jos suuntaa pohjoiseen ja etelässäkin vielä varmuuden vuoksi, Mäntykannas huomauttaa.

Pysyvää lämpenemistä ei ole näköpiirissä. Päin vastoin, kylmä säätyyppi näyttää säilyvän pääsiäisen yli.

– Täällä näkyy ihan kunnon yöpakkasia Etelä- ja Keski-Suomea myöten. Jos tällaiset tulevat, sehän tarkoittaa vaan sitä, että kevään eteneminen on hyvin hidasta.

Jos tilanne jatkuu tällaisena, vappuna voi olla vielä laajalti lunta maassa.

– Jos huhtikuu jatkuu näin kylmissä merkeissä,niin vappuna lunta voi olla maassa vielä suuressa osassa maata. Vapun säätä ei kuitenkaan vielä voida ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat