Alkuviikolla Trumpin outo tviitti sai Wall Streetin laskettelemaan jyrkkää pyllymäkeä – perjantaina suli Applen osake

Markkinaraati: USA:n vaalien vaikutus talouteen 16:02

Päättynyt pörssiviikko oli Wall Streetillä vaikea, sillä laskua tuli viikon aikana yli neljä prosenttia. Pudotus oli pahin sitten maaliskuun. Hermoilun taustalta löytyy useita syitä.

Video: Yhdysvaltain välivaalit eivät onnistuneet hetkauttamaan markkinoita

Esimerkiksi Applen osake laski perjantaina 3,6 prosenttia, kun Morgan Stanley laski osakkeen hintaodotuksia. Applen myyntiluvut ovat olleet syksyn aikana laskusuunnassa.

Dow- ja S&P -indeksien vuodet tuotot oli syöty laskun takia jo aikaisemmin viikolla. Myös Yhdysvaltain työllisyys- ja palkkatilastot olivat odotettua heikompia. Maahan syntyi marraskuussa uusia työpaikkoja 155 000, kun ekonomistien odotukset olivat 198 000 uutta työpaikkaa.

Aselepo peruttu

Viime viikonloppuna markkinat odottivat aselepoa Kiinan ja Yhdysvaltain välille. Ensimmäiset uutiset antoivatkin viitteitä sovusta, mutta maanantain osakemarkkinoiden nousun jälkeen Valkoinen talo on esittänyt ristiriitaisia viestejä pitkin viikkoa Kiinan ja Yhdysvaltain suhteista.

Esimerkiksi presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina yhtäkkiä Twitterissä olevansa "tullimies", jonka jälkeen markkinat lähtivät jyrkkään laskuun. Finanssialan uutisointiin keskittyneet Gartman Letterin nokkahahmo Dennis Gartman hämmästeli kirjoituksessaan Trumpin tarkoitusperiä.

– Hänen päätöksensä kutsua itseään 'tullimieheksi' oli lapsellinen ja epäpresidentillinen. Voimme vain pyöritellä päitämme ihmeissämme.

Vaikutukset toistaiseksi minimaalisia

Walmartin johtaja Doug McMillon muistutti televisiokanava CNBC:llä, että hiljalleen myös kuluttajat alkavat joutua maksumiehiksi, jos Trump ei löydä sopua Kiinan kanssa. Toistaiseksi kauppasodan vaikutukset ovat olleet Yhdysvalloille minimaalisia.

– Yritämme nostaa hintoja ylös mahdollisimman hitaasti ja mahdollisimman myöhään, mutta on tuotekategorioita, missä kauppasota alkaa jossain vaiheessa näkyä.

Lue myös:

    Uusimmat