Alkoholin tuonti ulkomailta Suomeen kasvoi 174 prosentilla viime vuonna

7:58
Miten helposti alkoholin tilaaminen onnistuu ulkomailta?

Vaikka tuonnin kasvuprosentti on hurja, alkoholia tuotiin ulkomailta 2022 yli kolmannes vähemmän kuin ennen korona-aikaa, kertoo THL.

Ulkomailla viime vuonna matkustaneet suomalaiset toivat palatessaan kotimaahan runsaasti enemmän alkoholia kuin edellisvuonna. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tilastosta.

Matkustajat toivat palatessaan 174 prosenttia enemmän alkoholijuomia kuin vuonna 2021. Viime vuonna matkustajat toivat noin 37 miljoonaa litraa alkoholijuomia.

THL:n mukaan pandemiarajoitusten poistuminen ja ulkomaanmatkailun lisääntyminen selittävät matkustajien juomatuliaisten voimakasta lisääntymistä.

–  Ulkomaanmatkailun rajoituksista luovuttiin asteittain vuoden 2022 alussa, ja se on näkynyt lisääntyneenä matkustamisena ja alkoholijuomien tuonnin merkittävänä kasvuna. Vaikka matkustajatuonnin kasvuprosentit ovat hurjia, tuotiin alkoholia ulkomailta viime vuonna 37 prosenttia vähemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019, toteaa THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa.

Korvasivatko Viron-tuliaiset verkkokauppaa?

Suomalaiset ostivat suurimman osan matkoilta mukanaan tuomistaan alkoholijuomista viime vuonna Virosta tai laivalta Virosta palattaessa, juomalajista riippumatta. Suhteellisesti eniten kasvoi väkevien tuonti.

Tuonti kuitenkin keskittyi vain osaan matkailijoista: noin kolme viidesosaa ei palatessaan tuonut mitään alkoholijuomia.

Alkoholin verkko-ostaminen puolestaan väheni viime vuonna yli viidenneksen vuodesta 2021. Alkoholijuomia ostettiin vuonna 2022 ulkomaisista verkkokaupoista 23 miljoonaa litraa.

Alkoholijuomien tuonnissa ulkomaanmatkoilta ja verkko-ostoissa painottuivat eri juomaryhmät. Matkustajien tuonnissa oli iso osuus väkevillä juomilla. Verkko-ostoissa puolestaan painottuivat miedommat alkoholijuomat, eritoten oluet.

Puhtaaksi alkoholiksi muutettuna matkustajat toivat mukanaan kotimaahan neljä miljoonaa litraa alkoholia, ja verkkomyynnin määrä oli puolet siitä.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus muodostuu vähittäismyynnistä ja anniskelumyynnistä kotimaassa, suomalaisten ulkomailta tuomasta alkoholista sekä alkoholin verkko-ostoista.

Vuonna 2021 matkustajien tuonnin ja verkkokaupan osuus oli yhteensä liki kymmenesosa alkoholin kokonaiskulutuksesta. Vuoden 2022 kokonaiskulutuksen tiedot saadaan toukokuussa, kun alkoholijuomien kotimaan kulutustilasto valmistuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja