Mainos

Aleksi Jokela - intohimona sää

MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela pitää säätilastoista, helteestä ja myrskystä. Hänen mielestään intohimo säätä kohtaan on meteorologille elintärkeää.

Nuori mies tutkii MTV3:n säätoimituksessa säähavaintoja ja tietoja tarkasti. Yöpakkasta, hallaa, sumua, kylmää. Entä miltä näyttävät ensi viikon ennustemallit?

Meteorologi Aleksi Jokela, 27, suhtautuu säähän innolla.

– Säässä minua kiinnostavat eniten kaikki rajut sääilmiöt. Pidän myös säätilastoista, sillä ne kertovat paljon ja sisältävät paljon informaatiota, sanoo Aleksi Jokela.

Jokela on kotoisin Satakunnasta Harjavallasta. Hän oli jo pienenä kiinnostunut säästä.

– Tein jo 10-vuotiaana omia havaintojani sekä tilastoja kotipaikkakunnan säästä. Myöhemmin minulla oli kotini takapihalla oma säähavaintoasema, joka mittasi lämpötilat, sademäärät ja tuulet. Yläasteella minulle varmistui, että haluan meteorologiksi. Taidan olla meteorologien keskuudessa niitä harvoja poikkeuksia, jotka eivät ole ajautuneet alalle.

Jokela aloitti MTV3:lla ja Forecalla maaliskuussa. Sitä ennen hän työskenteli opintojen ohessa Ilmatieteen laitoksella. Mikään muu kuin meteorologin ammatti ei oikeastaan houkutellut.

– Osaksi halu meteorologiksi ryhtymistä kumpusi siitä, että olin jo lapsena ympäristötietoinen ja halusin pysäyttää ilmastonmuutoksen. Se osoittautui vähän hankalaksi yksin. Haluan kuitenkin olla sään kanssa tekemisissä joka päivä, koska se on intohimoni. Intohimo säätä kohtaan onkin meteorologille elintärkeää. Nuorena en todellakaan halunnut tv-meteorologiksi vaan tutkijaksi, sillä olin niin ujo, sanoo Aleksi Jokela.

Jokelan mielestä vaikeinta sään ennustamisessa oli oppia sisäistämään ja saamaan kokonaiskuva tulevasta säästä siitä isosta määrästä tietoa, jota eri ennustemallit suoltavat.

– Vaikeinta sään ennustamisessa on usein matalapaineiden reittien, siihen liittyvien sadealueiden sekä kuurosateiden ennustaminen. Kuurosateiden tarkkaa sijaintiahan on mahdotonta ennustaa. Voidaan ainoastaan ennustaa, millä alueella kuuroja paikoin tulee. Sumujen ennustaminen on myös haastavaa. Tietyissä tilanteissa vaikeasti ennakoitavissa on myös pilvisyys ja sen vaikutus lämpötilaan.

Sää tulee uniin asti

Jokela harrastaa muun muassa purjehdusta, lumilautailua ja kuntosalilla käyntiä. Meteorologin oma lempisää on aurinkoinen, 25-27 asteen helle ja jonkin verran tuulta. Toisaalta myös kunnon myrsky kiehtoo.

– Omasta puolestani voisi lähes aina olla kesä, kuitenkin niin, että puolen vuoden välein tulisi kuukauden mittainen talvi, joka vaihtuisi kesään kertaheitolla.

Jokelan mieleen ovat jääneet muun muassa päällä räiskynyt ukkosmyräkkä, jonka aikana salama jysähti noin 50 metrin päässä sekä viime vuonna Tapaninpäivänä riehunut myrsky, joka kaatoi Jokelan kotipihalta kuusi puuta ja hajotti naapurin autotallin.

– Ulkomailta mieleen on jäänyt todella rankka sadekuuro, joka muutti kadut virtaaviksi joiksi. Silloin ukkosti niin tiheään, ettei jyrinä vaimentunut hetkeksikään yli tuntiin.

Joskus sää tulee meteorologin uniin asti.

– Haluaisin nähdä ison tornadon tai sitten kokea hirmumyrskyn, tietenkin turvallisesta paikasta. Näen usein unta, että näen tornadon läheltä, mutta se muuttuu painajaiseksi, koska en ehdi ottaa siitä valokuvaa.

Sarjassa esitellään MTV3:n meteorologit. Sarja päättyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.