Aleksei Navalnyin liittolainen tuomittiin vuodeksi ehdolliseen yhdyskuntapalveluun – "Klassinen putinilainen oikeudenkäynti"

Ljubov Sobol sai tuomionsa siitä, että kävi soittamassa Navalnyin myrkyttäjäksi tunnustautuneen agentin ovikelloa.

Venäjällä vangitun oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol on tuomittu vuoden ehdolliseen yhdyskuntapalveluun kotirauhan rikkomisesta.

Tuomio tuli siitä, että Sobol kävi viime joulukuussa Navalnyin myrkyttäjäksi epäillyn FSB-agentin ovella.

Lisäksi Sobol menettää vuoden ajan kymmenen prosenttia palkastaan valtiolle.

Sobolin juristin mukaan Sobol aikoo valittaa tuomiosta, kertoo muun muassa Moscow Times.

Bellingcatin tutkivat vapaaehtoisjournalistit paljastivat taannoin, että FSB-agentti Konstantin Kudrjatsev kuului Navalnyin myrkytyksen toteuttaneeseen ja rikospaikan siivonneeseen ryhmään.

Navalnyi sai Kudrjatsevin vielä tunnustamaan saman nauhoitetulla puhelulla, jossa Navalnyi esiintyi väärennetyllä henkilöllisyydellä.

Sobol pidätettiin joulukuussa, kun hän oli soittanut Kudrjatsevin ovikelloa. Sen jälkeen häntä vastaan nostettiin syyte kotirauhan rikkomisesta väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla.

Sobol aikoo yhä osallistua parlamenttivaaleihin

Sobol oli saapunut kuulemaan tuomiotaan päällään valkoinen t-paita, jossa luki "Missä viipyy rikostutkinta Navalnyin myrkytyksestä?". Hän kutsui tapauksen käsittelyä klassiseksi putinilaiseksi oikeudenkäynniksi.

Uutissivusto Meduzan mukaan Kudrjatsev ei todistanut oikeudenkäynnissä eikä edes käynyt paikalla. Kudrjatsevin sijasta todistajina olivat hänen perheenjäsenensä, jotka olivat oikeuden mukaan rikoksen uhreja.

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyshin mukaan Sobolin tuomio ei estä tätä asettumasta ehdolle syksyn parlamenttivaaleissa. Myös Sobol itse sanoi aikovansa yhä osallistua vaaleihin.

Jo ennen tuoreinta tuomiotaan Sobol oli määrätty kotiarestiin koronarajoitusten rikkomiseen yllyttämisestä, mikä tarkoitti hänen tapauksessaan Navalnyin vangitsemista protestoineiden mielenosoitusten järjestämistä.

Viime kuussa arestia lievennettiin sen verran, että Sobol saa käydä kirkossa ja viedä lastaan kouluun.

Juttua oikaistu 15.4.2021 klo 20.59:  Rangaistuksena ehdollinen yhdyskuntapalvelu, ei ehdollinen vankeus ja yhdyskuntapalvelu niin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat