Mainos

Alaisiaan herjannut Tulli-pomo säästyi potkuilta: Professori odotti valtiolta tiukempaa linjaa

Tullin pääjohtaja olisi voitu erottaa tehtävistään, arvioi työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) antoi tiistaina Tullin virkavapaalla olevalle pääjohtajalle Antti Hartikaiselle vakavan huomautuksen esiintymisestä mediassa.

Tullin selvitystyöryhmän mukaan Hartikainen haukkui lehdessä Tullin henkilöstöpäällikön ja vetosi epäasiallisesti tämän taustaan rap-artistina, lähetti virkavapaansa aikana Tullin viestintäjohtajalle intranetissä julkaistavaksi tarkoitetun kirjeen ja osallistui moitittavasti vaimonsa palkkaamisesta käytyyn keskusteluun.

Arvioidessaan Hartikaisen erottamista professori Koskinen viittaa Tullin määräaikaisen pääjohtajan Leo Nissisen valtiovarainministeriölle lähettämään kirjelmään. Hartikaisen toimia tutkineella Tullin selvitystyöryhmällä ei kirjeen perusteella ollut kaikkea pääjohtajan vaimon palkkaamiseen liittyvää tietoa käytössään. Lisäksi jo pelkkä mainehaitta olisi Koskisen mukaan riittänyt erottamisperusteeksi.

– Odotin, että nyt valtiollakin oltaisiin tiukkoja. Hän on yksinkertaisesti liian touhuavainen ja eläväinen pääjohtajan hommaan. Pääjohtajan täytyy olla riskitön. Nyt sellaista riskittömyyttä ei ole.

Koskisen mukaan johtajilla on riskittömyysvaatimuksen vuoksi tavallista työntekijää pienempi erottamiskynnys. Tiistain tiedotustilaisuudessa ministeri Räsänen tulkitsi asiaa toisin.

– Lainsäädäntö koskee myös korkeita virkamiehiä, mitään lainvastaista emme ole tietenkään ehdottamassa. Uskon, että Tullin työilmapiirin ongelmat pystytään ratkaisemaan.

Johdon petrattava

Vakavan huomautuksen lisäksi Räsänen antoi Hartikaiselle toimintaohjeen: hänen on pidättäydyttävä kaikkeen vaimon työskentelyyn ja Tulliin liittyvästä julkisesta keskustelusta sekä parannettava julkista esiintymistään.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan Tullin johdolla on petrattavaa, vaikka pääjohtajaa ei erotettu. Selvityksen perusteella tyytyväisyys Tullin johdon toimintaan on heikentynyt ja johtamisessa ja tiedonkulussa on puutteita.

STT:n soittokierroksen perusteella tyytymättömyyttä johtoon ei haluttu puida ainakaan julkisesti. Pääluottamusmies Tuula Birstolinin mukaan Tullivirkamiesliiton enemmistö on tyytyväinen sisäministerin ratkaisuun, ja vt. pääjohtaja Nissinen kiitteli asian saattamista päätökseen. Hartikaisen lisäksi tosin toimintaohjeen ministeriltä sai myös Nissinen, mikä saattoi vaikuttaa mielipiteen muotoiluun.

Luottamuspula johdon asia

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan Hartikaisen selviäminen ilman erottamista oli rajatapaus. Vaikka luottamus johdon toimintaan on työpaikalla heikentynyt, vaikuttaa erottamiseen lähinnä johtajan oman esimiehen luottamuspula.

– Tässä tapauksessa mitattiin ministerin ja ministeriön johdon luottamus Tullin pääjohtajaan. Se hänellä oli.

Räsäsen mukaan Hartikaisella on myös luottamuspohjaa Tullissa, vaikkakin toiminnan arviointi tehtiin puhtaasti selvityksen perusteella.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.