Mainos

Alaikäisenä ajaminen voi lykätä ajokortin saamista

Alaikäisenä autoa ajelevien määrä kääntyi selvään laskuun kymmenisen vuotta sitten, mutta aivan viime vuosina kortitta kurvailu on jälleen yleistynyt hieman.

Alaikäinenkään ei selviä kortitta ajelusta seurauksitta. Jos ajelija on ennättänyt täyttää 17 vuotta, saattaa ajokortin saaminen lykkääntyä jopa vuodella.

-Sen jälkeen kun nuori on täyttänyt 15 vuotta, seuraamukset ovat samat kuin täysi-ikäiselläkin: ajo-oikeudetta ajon lisäksi rangaistus saattaa langeta liikennerikkomuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tai törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Jos kuljettaja on ollut humalassa, tulee tämän päälle tietysti vielä syyte rattijuopumuksesta, komisario Vesa Hietala Helsingin poliisista listaa.

Lama näkyi tilastoissa

Kun kymmenen vuotta sitten alaikäisenä autoa ajaneita nuoria jäi poliisin haaviin lähes 4500, oli heitä viime vuonna miltei 900 vähemmän.

Parin viime vuoden aikana kortitta ratista kiinni jääneiden nuorten määrä on kuitenkin kasvanut: viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla ajoluvatta autoilleiden nuorten määrä pysyi pitkään selvästi alle 3000:n.

-Todennäköisesti tämä on kuitenkin osin lamavuosien heijastusta: kovina aikoina ihmiset säästivät polttoainekuluissa, ja liikkuminen väheni ylipäätään rajusti.

Talouden kohentuessa tilanne on taas muuttunut, tulkitsee erikoissuunnittelija Hannu Niemi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta.

Toisaalta hän huomauttaa, että myös poliisin valvonta on todennäköisesti tehostunut ja kiinnijäämisriski sitä myöten kasvanut. Ajo-oikeudetta ajon määritelmääkin tiukennettiin hiukan lain muutoksen yhteydessä kolmisen vuotta sitten.

Alaikäisenä kortitta ajelleiden vertaaminen kaikkiin ajoluvatta kiinni jääneisiin osoittaa, ettei kymmenen vuoden takaiselle tasolle ole ainakaan vielä taannuttu: 1990-luvun alkuvuosina alaikäisten osuus kaikista kortitta ajelleista pysytteli pitkään 21 prosentin tuntumassa, kun taas viime vuosina alle 18-vuotiaiden osuus on ollut noin 17 prosenttia.

Niemi huomauttaa kuitenkin, että nuoret ikäluokat ovat nykyään pieniä, ja alaikäisten osuus väestöstä on näin ollen pienempi kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.