Älä mene lankaan: Edes tällainen klausuuli ei vapauta automyyjää vastuusta – lakimuutos pidensi myyjän vastuuaikaa merkittävästi

Älä mene lankaan, jos auton kauppakirjaan on merkitty tämä ehto – ei vapauta myyjää vastuusta 2:31
"Myydään sellaisena kuin se on" -ehto ei vapauta myyjää vastuusta. Autokauppariitoihin perehtynyt juristi Elina Virtasaari kertoo, että tavarassa on aina virhe, jos se ei vastaa luvattua.

Kuluttajansuojalakia päivitettiin vuoden 2022 alussa vastaamaan uusia EU-direktiivejä. Muutoksella on vaikutusta myös autokauppaan, mutta onko käytetyn auton ostaminen nyt turvallisempaa kuin aiemmin?

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Kuluttajaoikeuksiin ja autokauppariitoihin perehtynyt juristi Elina Virtasaari Lakiasiaintoimisto Heinonkoskesta vieraili perjantaina MTV Uutiset Livessä kertomassa, miten vuoden alussa voimaan astuneet lakimuutokset vaikuttavat kuluttajansuojaan käytetyn auton kaupassa.

Hän korostaa, että muutoksilla ei ole radikaalia vaikutusta kaupankäyntiin, vaan autoja ostetaan ja myydään samoista lähtökohdista kuin ennenkin. Virtasaaren mukaan uudistus kuitenkin lisäsi merkittävästi liikkeen vastuuta.

– Myyjien vastuu on ehdottomasti kasvanut tosi paljon. Kun auton on vastattava sitä, mitä myyntipuheissa puhutaan ja mitä sovitaan kaupantekohetkellä, ne eivät voi olla pelkkiä myyntilauseita, Virtasaari sanoo.

– Ja jos autossa on jotain poikkeavaa, niin kaikesta täytyisi sopia, hän teroittaa.

Vuoden virheolettama

Uudistuksia tuli Virtasaaren mukaan myös kuuden kuukauden virheolettamaan, jota pidennettiin nyt 12 kuukauteen. Käytännössä siis käytettyyn autoon vuoden sisällä sen ostamisesta iskevän vian voidaan olettaa olleen autossa jo ostohetkellä. 

– Muutoksissa painotettiin juurikin tätä sopimuksenmukaisuutta sekä sitä, mitä tarkoitetaan autolle asetetuilla yleisillä vaatimuksilla, eli mitä sinulla on kuluttajana oikeus odottaa siltä käytetyltä autolta. Myös sitä mitä tarkoitetaan sillä, että jos auto täytyy maksutta korjata.

Onko käytetyn auton ostaminen nyt turvallisempaa kuin aiemmin? Eikö "myydään sellaisena kuin se on" -ehto vapautakaan myyjää vastuusta? Virtasaari kertoo artikkelin yläpuolella olevalla videolla myös sen, mikä on uudistuksen kaikkein suurin yksittäinen hyöty kuluttajalle.

Katso alta Virtasaaren koko haastattelu.

Laki muuttui – näin ei autokaupassa saa enää toimia 6:48
Kuluttajansuojalaki muuttui: Juristi Elina Virtasaari kertoo, mikä on autokaupassa sallittua ja mikä ei.

Lue myös:

    Uusimmat