Älä anna talven yllättää! Etelässä koetaan ensi viikolla ensimmäiset pakkasyöt – "Kesärenkailla ajaessa kannattaa olla tarkkana"

Sää jatkuu tuoreen ennusteen mukaan alkavalla viikolla syksyisenä ja kauniina, joskin lämpötilat laskevat jo enemmän kuukauteen sopiviksi. 

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kertoo, että tulevalla viikolla on edellispäivien tavoin hyvin vähänsateista ja edelleen keskimääräistä lämpimämpää. Ilma kuitenkin viilenee etenkin etelässä lähelle marraskuun keskiarvoja.

– Lämmintä ei ole missään päin maata enää kymmentä astetta. Eli kun tähän asti on ollut hyvin lämmintä, ensi viikolla on vain vähän tavanomaista lämpimämpää.

Varsikin alkuviikolla sää on korkeapainevoittoinen.

– Se tietää poutaa ja osin myös aurinkoista säätä. Lisäksi tulossa on muutama pakkasyö, Manninen kuvailee viikon yleisilmettä.

Lappiin tulee lisää lunta

Tuleva yö on selkeillä alueilla kylmä. Pohjoisessa on pakkasta ja maan keskiosissa hallaa.

Lappiin sataa Mannisen mukaan yöllä muutama sentti lunta ja Kilpisjärvelle tulee lunta pitkin huomispäivää. Kaikkiaan käsivarren Lapissa on nyt jo noin 40 sentin lumipeite.

Etelärannikolla voi tulla huomenna aamulla sadekuuroja, mutta muuten on poutaa.

– Huominen päivä on tätä päivää lämpimämpi koko maassa mutta muuten samanoloinen. Luoteistuuli puhaltaa vielä kylmästi.

Etelässäkin kannattaa varoa liukkautta

Tiistaiaamuna voi selkeän ja kylmän yön jälkeen olla rannikkoa myöten pakkasta.

– Edessä ovat etelän ensimmäiset pakkasyöt, eli kesärenkailla ajaessa kannattaa olla tarkkana, jos joutuu ajelemaan aamuyöllä.

Tiistaipäivä on Mannisen mukaan viikon kylmin suuressa osassa maata. Keskiviikkona pilvisyys ja kosteus lisääntyvät ja sää lauhtuu taas vähän.

– Tuuli kääntyy lounaaseen, eli ilma tuntuu siksikin aiempaa lämpimältä. Paikoin tihuuttaa vähän vettä, ja päivä on melko sumuinen ja heikkotuulinen.

Torstaina korkeapaine on jo selvästi Suomen itäpuolella, ja sää on koko maassa harmaa.

Loppuviikolla sateiden mahdollisuus kasvaa, mutta muuten säähän ei ole Mannisen mukaan luvassa suuria muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat