Mainos

Aktivisti sai auttaa tshetsheenejä Suomeen

Vantaan käräjäoikeus hylkäsi tänään syytteet tshetsheenejä maahan junaillutta aktivistia vastaan. Mikael Storsjö vältti vankeusrangaistuksen, jota syyttäjä oli vaatinut muun muassa törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Aktivisti järjesti maahan 24 tshetsheeniä vuosina 2007-2010. He ovat yhtä lukuun ottamatta sittemmin saaneet turvapaikan tai oleskeluluvan Suomesta.

Storsjö arveli, että käräjäoikeuden päätös lisää vettä myllyyn Rajavartiolaitokselle, joka on toivonut tiukennusta lakiin maahantulon järjestämisestä sen jälkeen kun Storsjön junailu paljastui toissa vuonna. Tarvittiin oikeusprosessi, jotta muutos voidaan runnoa läpi, aktivisti arvioi.

- He tekivät minusta roiston, joka on löytänyt laista porsaanreiän. Tuore oikeuden päätös saattaa luoda painetta muuttaa lakia. Uudessa eduskunnassa on varmasti aiempaa suurempi tuki tiukennuksille, Storsjö sanoi.

Laki sallii nykyisin maahantulon järjestämisen, jos autettavat ovat koti- tai oleskelumaassaan vaarassa eikä heidän auttamisesta Suomeen oteta korvausta.

Storsjö tekisi saman uudelleen

Oikeus uskoi, että Storsjö toimi inhimillisistä syistä. Oikeus ei myöskään yhtynyt kihlakunnansyyttäjän Mikko Sipilän näkemykseen, jonka mukaan aktivisti olisi saanut avustamisesta taloudellista hyötyä tai mainetta ja kunniaa.

Päätöksessä todettiin myös, että tshetsheenit ovat olleet myös viranomaisten arvion mukaan suojelun tarpeessa ja he ovat saaneet jäädä maahan.

Oikeusprosessi ei ole saanut Storsjötä pelkäämään. Hän luultavasti toimisi samoin kuin nyt, jos tilanne tulisi uudelleen eteen.

- Mutta en todellakaan suunnittele sellaista. Vaikka tuomio oli rohkaiseva, en heti varaa lentolippuja Istanbuliin. Ihmiset, joita autoin, tulivat sattumalta elämääni, Storsjö sanoi.

Valtio määrättiin korvaamaan Storsjölle oikeudenkäyntikulut, runsaat 8 400 euroa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.