Aktivisteille sakkoja kaivoskoneisiin kiipeämisestä kiistellyllä Valkeakosken kultakaivoksella – toimivat mielestään pakkotilassa

Joukko aktivisteja tuomittiin Valkeakosken Kaapelinkulman kaivoksen toiminnan häiritsemisestä sakkorangaistuksiin.

Viime vuoden kevättalvella ja keväällä alueen kaivostoimintaa vastustaneet aktivistit olivat useana eri päivänä kiivenneet muun muassa porakoneiden rakenteisiin estäen niiden käytön.

Oikeudessa aktivistit perustelivat toimineensa pakkotilassa.

– Hän on toiminut asiassa yhteiskunnalle arvokkaina pidettävien päämäärien hyväksi, ja hänen tekoaan ei sen vuoksi voida pitää rangaistavana, eräs heistä puolusti tekoa tuomion mukaan.

Oikeus: Pakottivat keskeyttämään työt

Oikeus ei ollut kuitenkaan samaa mieltä aktivistien kanssa. Aktivistit saivat tuomiota pakottamisista, niskoitteluista poliisia vastaan, haitanteosta virkamiehelle ja julkisrauhan rikkomisista. Osa syytteistä hylättiin kuitenkin esimerkiksi sen perusteella, ettei alue ollut aidattu eikä poliisia vastustettu kaikissa tapauksissa aktiivisesti. Yhden syytetyn syytteet kaatuivat kokonaisuudessaan.

Vuosina 1987–2000 syntyneet aktivistit tuomittiin teoista ja niiden määrästä riippuen 35–90 päiväsakon rangaistuksiin. Tuomittuja oli yhteensä kuusi. Heidät määrättiin lisäksi maksamaan korvauksia kaivosyhtiölle Dragon Miningille. Myös teossa käytetyt kiipeilyvaljaat tuomittiin menetettäväksi valtiolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja