Aktiivisuusrannekkeet testissä: "Huomasin liikkuvani rannekkeen ansiosta enemmän"

MTV Lifestyle testasi tämän kevään hittituotteen, aktiivisuusrannekeet. Lue testaajiemme arviot!

Polar Loop

Polar Loop on kotimaisen valmistajan aktiivisuusranneke, johon saa myös sykevyön. Nettisovellus kuuluu hintaan.

Testaaja: Nainen, 32

Kokemus:

"En ole kova kuntoilija, joten Polar Loop -aktiivisuusrannekeen avulla seurasin lähinnä miten paljon hyötyliikuntaa ja kevyttä kuntoilua harrastan viikon aikana. Käytin ranneketta päivittäin, ja se antoi hyvä kuvan omasta aktiivisuustasostani. Huomasin myös, että työni takia istun aivan liian kauan aikaa paikoillani.

Helppokäyttöisen rannekkeen sai leikattua (pienen väsäämisen jälkeen) omaan ranteeseen sopivaksi, mikä kuitenkin tarkoittaa, ettei sitä välttämättä voi käyttää kukaan muu myöhemmin. Ranneke näytti hipaisuliikkeen avulla askeleet, kalorit, ajan sekä aktiivisuustason. Ranneketta voi käyttää yhdessä sykemittarin kanssa, jota en kuitenkaan pystynyt testaamaan, sillä sovellus toimi vain iPhonessa.

Rannekkeen hintaan kuului Polar Flow -nettisovellus, jonka pystyi lataamaan omalle koneelle. Sovellukseen syötettiin omat tiedot (esim. pituus ja paino). Piuhan avulla rannekkeen keräämät tiedot tallennettiin omaan nettiprofiiliin, josta pystyi tarkkailemaan edistymistä päivä kerrallaan. Oma tavoitteen oli 10 000 askelta päivässä.

Käyttäessäni aktiivisuusranneketta huomasin liikkuvani enemmän ja lähteväni esimerkiksi iltakävelylle, kun huomasin, että päivän aktiivisuustasoni jää liian alhaiseksi. Profiilistani huomasin, että ranneke oli antanut minulle muutaman aktiivisuustasovaroituksen silloin, kun olin istunut liian pitkään paikoillani, mutta itse en näitä ilmoituksia nähnyt, sillä en omista iPhonea. Seurasin kuitenkin jatkuvasti miten paljon olin liikkunut. Kun 100 prosenttia päivän tavoitteesta tuli täyteen, sain hyvän mielen."

Rannekkeen edut:

+ Helppokäyttöinen, kevyt ja lähes huomaamaton

+ Tyylikäs ulkonäkö

+ Toimii myös kellona

+ Selkeä nettisovellus

+ Ranneke todella aktivoi käyttäjää liikkumaan enemmän

+ Nettiprofiili, jossa on helppo seurata omaa edistymistä

+ Rannekkeen keräämät tiedot pysyivät tallessa, vaikka niitä ei ladannut sovellukseen päivittäin

Rannekkeen haitat:

– Lyhennettyä ranneketta ei välttämättä voi käyttää kukaan toinen

– En saanut ohjelmaa toimimaan työkoneella suojausten takia

– En huomannyt yhtään aktiivisuustasohuomautusta sillä ne toimivat vain iPhonella

- Rannekkeen laskemat askeleet ja kalorit (ilman sykevyön käyttöä) eivät ole täysin luotettavia

Kännykkäsovellus Endomondo

Sovellukseksi valittiin Samsungin matkapuhelimeen urheilusovellus Endomondo, jonka saa ladattua maksutta.

Testaaja: Nainen, 34

Kokemus:

"Ennen käyttöönottoa sovellukseen syötettiin ainoastaan sukupuoli, paino ja pituus.

Käytin sovellusta juostessa, kuntosalilla, joogassa ja kuntopyöräillessä. Ennen jokaista käyttökertaa, sovelluksesta valittiin valmiista valikosta laji mitä kullakin hetkellä harrasti.

Mielestäni se antoi lisäarvoa vain juostessa mittaamalla gps-paikannuksen avulla juoksumatkan ja laskemalla keskinopeuden. Lisäksi juoksumatkan sai kartalle. Muissa lajeissa se ei antanut mitään lisää kuntoiluun.

Sovelluskin mittasi kulutettu kalorit, mutta en pidä sitä luetettavana esimerkiksi kuntosalin kohdalla. Eihän sovellus tiedä kuinka paljon oikeasti tein, mitä tein ja mikä oli sykkeeni. Sykemittari sentään mittaa kokoajan sykkeen avulla, että teen jotain. Esimerkiksi kuuden kilometrin lenkillä kulutin sovelluksen mukaan 340 kaloria, sykemittarin mukaan 393 kaloria. Ero ei ole lukuina valtava mutta prosentuaalisesti niissä on paljon eroa."

Sovelluksen edut:

+ Mittaa juostun matkan ja laskee keskinopeuden

+ Selkeä

+ Kulkee helposti mukana

Sovelluksen haitat:

– Lisäosat maksullisia

– Ei anna lisäarvoa juoksun lisäksi muihin lajeihin

Suunto Ambit2 S

Suunto Ambit2 S -kellossa on GPS-ominaisuus, sykemittari ja oma nettisovellus, johon voi listata urheilusuorituksiaan.

Testaaja: Nainen, 25

Kokemus:

"Urheilukellon ulkonäkö teki minuun vaikutuksen heti ensisilmäyksellä – juuri valkea kello on selvästi suunniteltu miellyttämään etenkin naissilmää. En ole koskaan nähnyt yhtä hienoa urheilukelloa! Intoni kuitenkin hieman laantui kun ryhdyin lataamaan tarvittavaa ohjelmaa kellon nettisovellusta käyttääkseni, sillä ohjeet olivat hieman epäselvät.

Kello tuntui kädessä heti hyvin mukavalta, vaikka valtava koko jäi hieman häiritsemään. Päivän päätteeksi tajusin, etten saa kättäni takin hihasta läpi, jos en ota kelloa pois ranteesta, vaikka tarkoitukseni oli käyttää kelloa jatkuvasti eikä vain urheilusuoritusten aikana. Valtavasta koosta on kuitenkin kellon suunnittelussa hyödynnetty se etu, että digitaalinen kello on kello näytöllä valtavan kokoinen – ja siten erittäin käytännöllinen myös esimerkiksi pimeässä.

Ensimmäisellä käyttökerralla unohdin laittaa sykevyön ylleni ja mittasin siten kuntosaliharjoitteluani jokseenkin puutteellisesti. Sykevyön kanssa treeni toimi huomattavasti mukavammin, vaikka unohdin muutaman kerran päättää treenini kellosta – jolloin treeni kellon mukaan jatkui vielä kotonakin, vaikka näin ei ollut. Olisi suuri helpotus, jos valintoja ei tarvitsi aina muistaa tehdä ja lopettaa itse, vaan kello tajuaisi tämän itse.

Haluan treenissä keskittyä vain itse asiaan ja tätä tarvetta kello palveli hyvin: pystyin seuraamaan tuloksia onnistuneesti jälkikäteen, eikä treenipäiväkirjaa tarvinnut pitää lainkaan. Kuntosalillani tarjottavien lajien monipuolisuus sai minut muutamaan otteeseen pähkäilemään sitä, mitä lajia valitsen kullakin kertaa harrastavani.

Juoksulenkillä GPS-toimi hyvin ja kellon kanssa uskaltaisi lähteä ominaisuuden vuoksi myös vieraampaan maastoon tämän ominaisuuden ansiosta. Kellon koko kuitenkin häiritsi minua etenkin ulkoillessani, sillä se painoi rannetta valtavan kokonsa vuoksi kun takki oli päällä.

Jos kello olisi kooltaan pienempi, näkisin itseni käyttämässä sitä arjessa koko ajan: sekä treeneissä että muulloinkin."

Urheilukellon edut:

+ Upea ulkonäkö

+ Näytön selkeys

+ Monipuolisuus

Urheilukellon haitat:

– Valtava koko

– Näppäinten käytön vaikeus

– Valittavien lajien vähyys

Garmin aktiivisuusranneke

Garminin aktiivisuusrannekkeessa on suuri näyttö. Omaa edistymistä seurataan mobiili- ja nettisovelluksen avulla.

Testaaja: Nainen, 34

Kokemus:

"Koska en ollut aikaisemmin käyttänyt vastaavaa tuotetta, opetteluun meni vähän aikaa. Rannekkeen mukana ei tullut mitään ohjeita, eli ohjeet piti ensi metsästää netistä. Siihen meni liikaakin aikaa ja oli turhauttavaa. Mutta kun ohjeet vihdoin löytyivät, käyttöönotto oli yksikertaista. Nettisovellus oli helppo ladata ja yksinkertainen käyttää. Huonona puolena se, että sitä ei voinut ladata Android-puhelimeen, joten latasin sen iPadille. Puhelimesta olisi ollut helpompi seurata, sillä se kulkee aina mukana.

Ensimmäisenä päivänä ranneke hieman sekoili: en usko, että ehdi ottaa 800 askelta kulkiessani sängystä kylpyhuoneeseen. Pian laite kuitenkin lähti toimimaan moitteettomasti. Oli mielenkiintoista seurata miten vähän istumatyössä tulee liikuttua, numero alkoi kasvaa kunnolla vasta, kun poistui työpaikalta lenkkipolulle.

Koko oli muuten hyvä, mutta muuten ranneke oli turhan sporttinen makuuni. Otinkin sen helposti pois, jos ei se sopinut asuun tai tilaisuuteen. Siinä olisikin ideaa, että vastaavat rannekkeet olisivat tyylikkäitä, naisellisia ja enemmän korumaisia."

Rannekkeen edut:

+ Näppärän kokoinen

+ Nettisovellus helppo ladata

+ Koko hyvä

Rannekkeen haitat:

– Käyttöohjeet puuttuivat

– Lievä sekoileminen mittauksissa aluksi

– Sporttisuus, tosin kyseessä makuasia

Samsung Gear Fit

Gear Fit -aktiivisuusrannekkeessa on suuri näyttö ja sisäänrakennettu sykemittari. Käyttäjä on aina kytkeytyneenä nettiin.

Testaaja: Nainen, 42

Kokemus:

"Ranneketta oli erityisen helppo käyttää: päätin, että en aio lukea käyttöohjetta lainkaan, vaan katson, onnistunko päättelemällä käyttämään laitetta. Käyttöönotto ja käyttäminen onnistuivat luontevasti ilman ohjeita.

Ranneke ei sanonut, että kävelepäs lisää tai nuku pidempään, mutta se kertoi värähtelyllä ja ikoneilla että sain sähköpostia tai tekstiviestin! Rannekkeesta pystyi valitsemaan luonnollisesti erilaisia liikuntamuotoja ja muun muassa nukkumistoiminnon, joiden jälkeen suorituksen tietoja pystyi selailemaan. Rannekkeessa on kokoaikatoiminen askelmittari, jota oli mielenkiintoista seurata.

Yllätyksenä tuli tieto yöllisestä nukkumisestani, aktiivisuusranneke kertoi, kuinka monta prosenttia yöstä olin ollut liikkumatta. En juuri tullut tästä tiedosta viisaammaksi, mutta oli mielenkiintoista huomata että jonakin yönä olin "nukkunut kuin tukki" ja toisena yönä olin liikkunut paljon enemmän.

Kävin katsomassa, että laitteen hinta on netissä 245 euroa, jonka on mielestäni todella iso hinta! Olisin itse valmis maksamaan noin 100 euroa. Mielelläni kyllä pitäisin rannekkeen tämän testin jälkeenkin!"

Rannekkeen edut:

+ Huomaamaton värähdys, kun sain sähköpostia tai tekstiviestin. Tavoitettavuus.

+ Fiksun näköinen laite, vaikka en iltapuvun kanssa tätä käyttäisikään

+ Kosketusnäyttö erityinen plussa, värillinen näyttö!

+ Innostaa kävelemään ja nukkumaan

+ Historiatietojen kerääntyminen

+ Pitkään kestävä akku, nopea lataus (parissa tunnissa täynnä)

+ Sykkeen mittaaminen suoraan rannekkeesta, ei tarvita erillistä anturia rinnan alle

+ Bluetooth- kantama puhelimeen erittäin pitkä (Makuuhuoneesta käytävän päähän olkkariin)

Rannekkeen haitat:

– Hieman iso koko

– Muovinen hihna hieman hiostava

– Tavoitettavuus: tarvitseeko minun tietää saapuneesta sähköpostista jopa pyöräillessäni?

– Historiatietojen hieman hankala selailu. Halusin tietää missä ajassa pyöräilin töihin viime viikon keskiviikkona verrattuna tämän viikon keskiviikkoon, mutta jokainen suorite on oma tietonsa.

– Johtopäätösten tekeminen itse! Jonkinlainen ohjaus mallia nuku enemmän, muista kävellä päivittäin kymmenen tuhatta askelta tai muuta sellaista olisi ollut innostavampi kuin pelkkä tietojen keruu.

– Ei vesitiivis, ainoastaan roisketiivis. Uimassa olisi mahtava käyttää tätä myös!

Fitbit flex

Fitbit Flex on ulkonäöltään yksinkertainen aktiivisuusranneke, joka mittaa askelia, kalorinkulutusta ja unen määrää. Nettisovellus kuuluu hintaan.

Testaaja: Nainen, 28 vuotta.

Kokemus:

"Ranneke saapui pikkupaketissa. Käyttöönotto tuntui vähän vaikealta, sillä pakkauksessa ei ollut ohjetta. Ainoa ohje on mennä nettiin rekisteröimään ranneke. Aktiivisuutta mittaava mötkäle tulee ulos rannekkeesta vääntämällä, ja laitoin laitteen heti lataukseen mukana tulleella USB-piuhalla. Olen lahjakas tekniikassa, joten tätä ei välttämättä olisi tajunnut, jos ei tule hyvin juttuun erilaisten vempeleiden kanssa.

Ohjelman asentaminen koneelle oli helppoa, mutta suomea ei ole kielivalikossa vaihtoehtona. Lisäksi ohjelma kyselee painoa ja pituutta paunoina ja jalkoina, mikä aiheutti ylimääräisiä kiemuroita. Tämä tosin saattoi johtua siitä, että valitsin kieleksi englannin. Ohjelma kuitenkin selittää itse itsensä matkan varrella ja on helppokäyttöinen – jos siis osaat englantia. Ohjeet rannekkeen lataamiseen olisi saanut myös tässä vaiheessa.

Ensimmäisenä iltana koin ongelmia, kun yritin laittaa rannekkeen unitilaan. Ranneketta tulee näpyttää, kunnes se hyrähtää ja välkyttää valoja. Se, ettei rannekkeessa ole näyttöä, jossa lukisi vaikkapa "unitila", vaikeutti toimintaa. Mietin pitkään, välkkyivätkö oikeat valot ja onko ranneke nyt unitilassa.

Rannekkeen käyttöön tottui viikossa. Itsessään musta renkula ei anna oikeastaan mitään: naputtamalla sitä näkee, onko kävellyt vähän vai paljon. Mitä enemmän on kävellyt, sitä useampi valo välkähtää. Kaikki rannekkeen lisäarvo on nettisovelluksessa, joka antaa käyttäjälle hymynaamoja ja hurraahuutoja hyvästä suorituksesta sekä "badgeja", siis kunniamerkkejä, kävellyistä askeleista. Se myös kertoo, oletko "on track", eli seuraatko rannekkeen suunnitelmaa kalorinpoltosta ja kävelyn määrästä.

Omat ruokailut logataan nettisovellukseen käsin. Jotkin tuotemerkit, joten Dunkin' Donuts, eivät toistaiseksi päde Suomeen, ja olikin hankalaa valita esimerkiksi latte-kahveista "se oikea".

Noin viikon käytön jälkeen ranneke alkoi kertoa, miten tehokasta uneni on. Sain tehokkuuslukemaksi 97 prosenttia. Rannekkeen ja ohjelmiston käyttö on todella addiktoivaa: omaa edistymistä tekee mieli seurata päivittäin sovelluksesta.

Rannekkeen akku kestää noin viikon, mutta latauskehotuksen näkee vain netistä. Sivu lähettää myös sähköpostia siitä, että akku loppuu kohta. Ranneke itsessään ei ilmaise, että akku on loppumaisillaan. Miksi ihmeessä ei?

Yhtenä iltana kävelyllä ollessani ranneke alkoi yhtäkkiä väristä ja vilkutella valoja. Säikähdin, mutta sitten muistin nettisovelluksen alkuohjeistuksen: ranneke hyrisee itsestään, jos olen päässyt päivätavoitteeseeni, 10 000 askeleeseen. Hurraa! Hyvä minä!

Pyhitin seuraavat päivät uuden ennätyksen tekemiselle, mutten onnistunut millään. Ranneke hyrähti ilosta vasta yli viikon päästä, kun kymppitonni tuli täyteen kesken keilauksen."

Rannekkeen edut:

+ Käyttömukavuus, ranneke ei tunnu kädessä oikeastaan miltään

+ Käyttö on yksinkertaista ja tietojen synkkaaminen koneelle helppoa

+ Näyttää netissä selkeästi, seuraanko liikuntatavoitetta vai en

Rannekkeen haitat:

– Käyttöönotto, yksityiskohtainen ohje uupui

– Ei näyttöä, esimerkiksi akun loppumista ei voi havaita muualta kuin netistä tai sähköpostista

– Englanninkielisyys


Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat