Aktiivinen aurinkolämmitys passiivitaloon

Passiivitalon lämmitystarpeista ja -ratkaisuista käydään vilkasta keskustelua.


On esitetty arvioita, ettei passiivitalo tarvitse ollenkaan lämmityslaitteistoa, vaan se lämpiää pelkästään kodinkoneiden tuottaman hukkalämmön avulla. Aivan näin yksinkertainen ei asia kuitenkaan ole. Passiivitalokin vaatii lämmitysjärjestelmän vaikkapa perheen pidempiaikaista poissaoloa varten.

– Aurinkohan on aina käytettävissä, sanoo Valkeakosken passiivi-TV-talon taloteknisestä suunnittelusta vastaava Risto Pääjärvi Senewa Oy:stä.

– TV-taloonkin on tulossa aktiivinen aurinkolämmitys. Sen lisäksi siellä on takkalämpö ja takan yhteydessä savukaasujen lämmöntalteenottojärjestelmä, joka auttaa lämpimän käyttöveden tuottamisessa ja lattialämmityksessä. Ilmanvaihdon tuloilma lämmitetään vyöhykekohtaisesti joko aurinkolämmöllä tai takan savukaasulämmöllä.

Alhainen menovesi takaa energiatehokkaan lattialämmityksen

Lämmönjako tapahtuu TV-Talossa lattialämmityksen avulla. Lattialämmitysjärjestelmän mitoituksessa energiatehokkuus tarkoittaa mahdollisimman alhaista menoveden lämpötilaa.

– Passiivienergiatalossa se on mahdollista saada erityisen alhaiseksi, koska lämpöhäviöt ovat niin pienet, sanoo myyntipäällikkö Ville Mäkelä Oy KWH Pipe Ab:stä.

– Normitaloon verrattuna myös putkea laitetaan lattiaan enemmän ja se lenkitetään tiuhempaan. Sekin auttaa osaltaan menoveden lämpötilan alentamista. Kun meno- ja paluuputki ovat lisäksi vierekkäin, myös lattian pinnan lämpötila pysyy tasaisena.

Osa putkista on asennettu suojaputkeen. Sillä varmistetaan, etteivät putket lämmitä turhaan sitä tilaa, jonka läpi ne kulkevat, vaan kukin lämmityspiiri tuottaa lämpöä vain siihen huoneeseen kuin on tarkoitus.

Termostaateilla varmistetaan tasainen vedenkierto

Kosteiden tilojen pysyminen terveinä on varmistettu sillä, että vesi kiertää piireissä jatkuvasti. Lattian lämpötila pysyy tasaisena kaikkina vuodenaikoina.

– Muissa huonetiloissa, joissa on klinkkerilattiat, tasalämpöisyys on varmistettu elektronisella huonetermostaatilla, jossa on myös lattia-anturi. Sen avulla lattialle voidaan säätää haluttu minimilämpötila ja pitää huoneet lattioineen aina tasaisen lämpöisinä, Mäkelä kuvailee.

Tämä on erityisen tärkeää takkahuoneessa, joissa tavanomainen termostaatti saattaa sulkea lämmön, kun takkaan sytytetään tuli ja ilman lämpötila nousee. Silloin lattian pinta alkaa pian viiletä.

– Huonetermostaatti rajoittaa huoneilman lämpöä, mutta pitää kuitenkin halutun mukavuuskierron lattiassa.

Lisätietoja lattialämmityksestä: www.kwhpipe.fi

Lue myös:

    Uusimmat