Mainos

Aktian pääekonomisti Kreikasta: Pankkijärjestelmän kestävyys suurin huolenaihe

MTV:n Kymmenen uutisissa lauantaina vierailleen Aktian pääekonomisti Anssi Rantalan mukaan Kreikan suurin huolenaihe on sen pankkijärjestelmän kestävyys. 

– Talletuspako on ollut valtava viime viikkoina ja monista pankeista rahat ovat jo loppuneet.  

Rantala pitää todennäköisenä, että pankit pysyisivät kiinni maanantaina. 

– Toivottavasti muutamassa päivässä saadaan sitten aikaan hieman älykkäämpiä pääoman rajoituksia, kuten pienten nostojen sallimista.

Rantalan mukaan pankkijärjestelmä on nyt hyvin kriittisessä tilanteessa.

– Se on kokonaan EKP:n hätärahoituksen varassa ja EKP:n neuvosto varmasti tulee huomenna tarkastamaan tilanteen, voidaanko sitä jatkaa.

Rantala ei kuitenkaan näe, että Kreikan tilanteella olisi vaikutusta muiden maiden pankkeihin. 

– Eurooppalaisella pankilla on hyvin vähän sijoituksia Kreikassa. Näkisin, että suurempi huoli liittyy euroalueen muihin entisiin kriisimaihin ja niin sanottuihin reunamaihin ja niiden valtiolainamarkkinoihin. Jos sijoittajat menettävät luottamuksensa niihin, niin silloin voidaan nähdä suuriakin korkoliikkeitä. Tämä on asia mistä tänään varmasti puhuttiin euroryhmän kokouksessa ilman Kreikkaa. Samoin siitä, millä tavalla näitä vaikutuksia pyritään rajaamaan.

Mahdollisen kansanäänestystä Rantala pitää kansalaisille hyvin vaikeana.  

– Jos kansa äänestää kyllä, niin silloin on mahdollista, että voitaisin palata neuvottelupöytään. Se tosin todennäköisesti tarkoittaisi hallituksen vaihtumista eli Tsipraksen eroa. Jos äänestystulos on ei, niin silloin ollaan euroeron tiellä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.