Akseli Kala-Kallelan Ankanpoika ja varis sekä muita kultakauden mestariteoksia lainassa Ankkalinnasta

Akseli Kala-Kallelan Ankanpoika ja varis sekä muita kultakauden mestariteoksia lainassa Ankkalinnasta 1:40

Ankkalinnan taidemuseo Ankallisgalleria on lainannut Suomen merkkivuoden kunniaksi joitain teoksia Ateneumin taidemuseolle Helsinkiin.

Ankallisgallerian aarteet esiintyvät nyt ensimmäistä kertaa Ankkalinnan ulkopuolella. Ateneumissa on nähtävillä 12 Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi sinne lainattua teosta. Mukana ovat Ankkalinnassa, ja miksei Suomessakin, tunnettuja taiteilijoita. Esimerkkinä vaikkapa Huuko Simpura tai Akseli Kala-Kallela.

Kala Kallelalta näyttelyssä ovat teokset Ankervon kirous, Aku Ankan setä ja ehkä tunnetuimpana Ankanpoika ja varis.

Ankanpoika ja varis on kuvaus siitä, kuinka köyhä pikkuankka huijaa varikselta sen löytämän lantin leipäpalalla. Myöhemmin on selvinnyt, että pieni malli oli Roope Ankka.

– Kun Kala-Kallela maalasi tämän teoksen, hän käytti usein aiheenaan yhteiskunnan vähäosaisia. Hän tuskin osasi aavistaa, että hän oli maalamassa ankkaa, josta myöhemmin tuli maailman rikkain ankka, kertoo Ateneumin intendentti Teijamari Jyrkkiö.

Jyrkkiö seisoo täysin Akseli Gallen-Kallelan Poika ja varis-teosta muistuttavan ankkamaalauksen edessä ja kertoo ankkamaalausten vaiheista.

Ateneumissa näytteillä olevien töiden idea tuli Aku Ankan päätoimittajalta Aki Hyypältä. Hyyppä oli tullut Jyrkkiön puheille toiveenaan saada joitain Suomen taiteen kultakauden teosten pohjalta tehtyjä ankkakuvia jonnekin hämyiseen nurkkaan näytille. Intendentti oli sitä mieltä, että ne kuuluvat päänäyttelyn teosten joukkoon.

Nyt oikean Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot-taulun parina on Nantti Vonriktin Taistelevat ankat.

– Suomi ja Ankkalinna ovat sellaisia rinnakkaistodellisuuksia. Jos Suomessa tapahtuu jotain, sama on tapahtunut joskus myös Ankkalinnassa, summaa Aku Ankan päätoimittaja Hyyppä.

Hyypän mukaan samanlaista kansallisten merkkiteosten ankallistamista ei ole tehty tässä mitassa ennen missään. Ateneumin teosten oikeiden piirtäjien joukossa on suomalainen suuruus Kari Korhonen. Listalta löytyvät myös esimerkiksi Akujen lukijoille tutut Don Rosa ja Daan Jippes.

Yksi näyttelyn kohokohtia on ehdottomasti Alpertti Aatelviltin teos Leikkiviä ankanpoikia rannalla.

Ankallisgalleria-näyttely jatkuu Ateneumissa ensi helmikuuhun.

 

Lue myös:

    Uusimmat