Akropoliin temppeleitä siistitään saasteista laserilla

2500 vuoden aikana Ateenan Akropoliin temppelit ovat selvinneet tulipaloista, pommituksista ja maanjäristyksistä. Nyt tutkijat kamppailevat pelastaakseen ne uudelta, häikäilemättömältä viholliselta: saasteilta.

Temppelit seisovat jyrkkärinteisellä kukkulalla Kreikan nelimiljoonaisen pääkaupungin Ateenan keskustassa. Vuosien saatossa temppelialueen rakennukset ja patsaat ovat peittyneet nokimaisen, tumman saastekerroksen alle.

Tutkijoilla on nyt käytössään uusi, mullistava menetelmä, jonka toivotaan pelastavan muinaiset muistomerkit. Käyttämällä uudenlaista laserteknologiaa tutkijat ovat saaneet esiin värejä ja kuviointeja, jotka ovat olleet piilossa vuosisatoja.

Hidasta ja tarkkaa työtä

Kreikkalaisten insinöörien ja tutkijoiden ryhmä kokeili vuosien ajan kymmeniä eri tekniikoita löytääkseen sen, joka olisi tarpeeksi hellävarainen eikä tuhoaisi rakennusten ja veistosten yksityiskohtia.

Parhaimmaksi osoittautui menetelmä, jossa käytetään samanaikaisesti kahta eri lasersädettä. Menetelmä on kuitenkin riskialtis.

- Jos poistaa vahingossa jotain, sitä ei saa takaisin paikoilleen. Meidän täytyy olla erittäin varmoja, että poistamme juuri ei-halutut epäpuhtaudet, kuvailee ryhmän johtaja Evi Papaconstantinou.

Puhdistaminen on myös hyvin hidasta ja aikaavievää. Tutkijat makaavat suojalasit päässä säädettävällä tuolilla ja käyvät milli milliltä läpi puhdistettavaa pintaa. Lasersäteiden voimakkuuden vuoksi kukin tutkija voi tehdä työtä vain kaksi tuntia päivässä.

Tuhoutuneita kohtia ei saa takaisin

Uusi menetelmä on otettu innolla vastaan. Arkeologit ja tutkijat ovat vääntäneet vuosikausia kättä siitä, kuinka Akropolista tai muita muinaisia muistomerkkejä voitaisiin suojella saasteilta. Jotkut ovat jopa ehdottaneet isojen kupumaisten rakennelmien pystyttämistä arvokkaiden muistomerkkien ympärille.

Vaikka laserilla voidaan palauttaa esiin peitossa olleita yksityiskohtia, saasteiden aiheuttamaa tuhoa ja kulumista se ei korjaa. Osa Akropoliin veistoksista on jo pitänyt siirtää turvaan museoihin ja korvata jäljennöksillä, koska happosateet syövyttävät ne pilalle.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat