Mainos

Aker Yardsille 900 miljoonan euron jättitilaus

Yhtiön mukaan kaikkien aikojen suurimman risteilijätilauksen työllistävä vaikutus on 5800 henkilötyövuotta. Pääosin Turun telakalla tehtävä alus toimitetaan tilaajalleen vuonna 2009.

Aker Yards on saanut Royal Caribbean -varustamolta 900 miljoonan euron arvoisen risteilijätilauksen. Yhtiön mukaan kyseessä on kaikkien aikojen suurin risteilijätilaus. Tilaukseen liittyy optio toisesta samanlaisesta risteilyaluksesta.

Uuden sukupolven risteilijän vetoisuus on 220 000 bruttorekisteritonnia ja matkustajakapasiteetti 5400 matkustajaa. Alus toimitetaan vuonna 2009. Sen työllistävä vaikutus on 5800 henkilötyövuotta.

Aker Yardsin risteilyaluksista ja matkustaja-autolautoista vastaava johtaja Yrjö Julin luonnehti uutta alusta jännittäväksi ja innovatiiviseksi uuden sukupolven risteilyalukseksi. Royal Caribbeanin toimitusjohtajan Richard Fainin mukaan "uusi risteilijä edustaa pitkää harppausta tulevaisuuteen".

- Tämä ei ole pelkästään Akerille vaan koko teollisuuden alalle huima askel, kun teemme puolitoista kertaa suuremman laivan ja laivakaupan kuin on tähän mennessä tehty, kertoo Julin.

Uusi jättiristeilijä on peräti 360 metriä pitkä ja 47 metriä leveä. Aluksen vesilinjan yläpuolinen korkeus on 65 metriä. Sen matkustajakapasiteetti on myös ennätyksellinen.

Aker Yardsin suurristeilijätilaus menee pääosin Turun telakan tehtäväksi. Tilaus tuo töitä myös noin 600 alihankkijalle eri puolilla Suomea. Aluksen kotimaisuusaste saattaa jäädä hieman aikaisempia toimituksia vähäisemmäksi. Aiemmin aluksista on tehty 80-90 prosenttia Suomessa.

Turun telakan työntekijät tyytyväisiä

Aker Yardsin Turun-telakan työntekijät ottivat tyytyväisinä vastaan uutisen uudesta jättiristeilijätilauksesta. Royal Caribbean tilaama alus takaa töitä ainakin syksyyn 2009. Jos sopimukseen liittyvä optio sisaraluksen rakentamisesta toteutuu, työllisyys on turvattu vielä vuodeksi eteenpäin.

- Viime aikoina työllisyystilanne ei enää ole ollut kovin huono, mutta ainahan uusi tilaus helpottaa mieltä, sanoo telakan metallimiesten pääluottamusmies Jari Aalto.

Lyhyitä lomautuksia telakalla oli viimeksi viime vuoden alussa. Telakalla työskentelee noin 1600 henkilöä. Alihankkijat mukaan lukien laivanrakennus työllistää noin 3500.

Viime vuonna telakalle haettiin 200:aa uutta työntekijää. Tavoite ei täysin täyttynyt. 50:tä lähentelevän työntekijöiden keski-iän vuoksi eläkkeelle kulkee jatkuva virta.

- Nettotyöntekijälisäys oli viime vuonna noin 140, sanoo Aalto.

Telakka on järjestänyt uusille työntekijöille koulutusta sen mukaan, millainen pohjakoulutus heillä on. Aallon mukaan olisi parempi, jos alusten valmisaika olisi nykyistä pidempi. Silloin työllisyystilanne pysyisi tasaisempana, ja jatkuvasta tempoilusta suuntaan tai toiseen päästäisiin eroon.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 06.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.