Mainos

Ajokortti ilman autokoulua

Ajokortin hankkimiseen ei aina tarvita suomalaisen autokoulun käymistä. Vuosittain myönnetään satoja kortteja aiemman ajokoulutuksen perusteella mm. maahanmuuttajille. Korttia haluava voi myös auttaa asiaa rahalla.

Mitäpä, jos Suomessakin saisi ajaa autoa laillisesti, vaikka tieliikenteen sääntöjen tuntemus ei olisikaan aivan kohdallaan? Näin kuitenkin käytännössä on esimerkiksi Suomeen muuttaneiden ulkomaalaisten kohdalla. Lainsäädäntö sallii tällöin EU-maissa suoritetun kortin vaihtamisen suoraan suomalaiseen.

Lisäksi suomalaisen B-luokan ajokortin saa useiden kansainvälisiin tieliikennesopimuksiin kuuluvien maiden korteilla. Yksin Helsingissä myönnettiin tällaisia ajolupia viime vuonna viitisensataa, ja määrä on ollut nousussa.

Ulkomailla kortin hankkineen ei kuitenkaan voi katsoa tuntevan meikäläistä järjestelmää suomalaisen ajokoulun käyneen tavoin. Tämän järjestelmän puutteen ohella kiperämpi ongelma on tietyissä maailmankolkissa suoraan rahalla hoidettava korttibisnes.

Esimerkiksi Ruotsissa on jo mainostettu matkoja,joilla tarjotaan loman lisäksi ajokorttia murto-osalla kotimaan hinnasta. Kortteihin liittyy myös suoranaista rikollisuutta. Varsinkin itärajan ja sen lähialueen liikennettä valvovilla poliiseilla on kokemusta korttiväärennöksistä,joita Venäjällä on liikkeellä. Näiden avulla pyritään mm. pääsemään maahan,vaikka tilillä olisi maksamattomia sakkoja. Järjestelmän aukkojen tukkiminen normaalissa likennevalvonnassa on lähes mahdotonta, sillä poliisin mahdollisuudet tutkia vaikkapa kortin omistajan todellista tietämystä liikennesäännöistä ovat minimaaliset.
(MTV3/Timo Nurmi)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.