Ajaton kaunotar Grace Kelly inspiroi nykyajan muodin luojia

Naisellisia leninkejä ja ylellistä ja ajatonta kauneutta. Tätä kaikkea on tasan 30 vuotta sitten 14. syyskuuta 1982 menehtyneen Monacon ruhtinattaren ja Hollywood-tähden, rakastetun Grace Kellyn tyyli, joka elää vielä 2010-luvullakin kukoistavana. Tiedätkö, minkä laukun kuvankaunis nainen nosti ikiaikaiseen suosioon?

– En ole koskaan työskennellyt kenenkään kanssa, joka ymmärtäisi yhtä paljon työstämme.

Näin on kommentoinut edesmennyt elokuvapuvustaja ja muotisuunnittelija Edith Head, joka oli usein Grace Kellyn tähdittämien Hitchcock-elokuvien asujen takana. Alfred Hitchcockin jännityselokuvien kuvankauniina blondina tutuksi tullut Hollywood-tähti Grace Kelly on vielä tänä päivänäkin tunnettu ajattomasta, ylellisestä ja elegantista tyylistään. Monacon ruhtinattarelle "vähemmän oli enemmän" kaiken suhteen.

– Hänen asunsa tekevät minuun joka kerta vaikutuksen, toteaa 1960-luvulle sijoittuvan hittisarja Mad Menin pukusuunnittelija Janie Bryant traagisesti menehtyneestä kaunottaresta.

– Hänen yksinkertainen tyylinsä on klassinen, mutta dramaattinen, Bryant jatkaa.

Esikuva nykyajan muodille luojille

Janie Bryant ei ole ainoa alan ammattilainen, joka on vaikuttunut hurmaavasta vaaleaveriköstä. Muotisuunnittelija Tommy Hilfiger on niin lumoutunut Grace Kellystä, että hänellä on jopa taiteilija Andy Warholin silkkipainotyö naisesta New Yorkin asunnossaan.

– Laajennettuani miesten vaatteista naisten vaatteisiin tutkin muoti-ikoneita. Grace erottui edukseen. Oikea tyylikkyys kestää ikuisesti, eikä sitä voi ostaa. Hänen konservatiivisessa tyylissään on jotain tyttömäistä elegantisti toteutettuna, Tommy Hilfiger toteaa.

Hilfigerin muotitalo on jopa toteuttanut kirjan Grace Kelly: A Life in Pictures inspiraatioksi ikonisesta kaunottaresta, jota ihailevat niin ranskalaiset kuin japanilaisetkin.

– Hänestä on tullut lyhenne viimeistellylle ja hyvin asustetulle tyylille. Zac Posenin kaltaiset nykyaikaiset suunnittelijat puhuvat hänen ajattomasta vetovoimastaan, pohtii puolestaan lontoolaisen Victoria and Albert -museon tekstiilikuraattori Jenny Lister.

Täydellistä 1950-lukua

Muotihistorioitsija June Weir on sitä mieltä, että Grace Kelly nousi pintaan oikeaan aikaan.

– Jos hänestä olisi tullut kuuluisa jo 1940- tai vasta 1960-luvun puolella, ei kokonaisuus olisi toiminut. Grace Kelly on täydellinen esimerkki 1950-luvun kauneudesta. Pastellisävyjä, upeita ylellisiä kankaita ja sieviä kaula-aukkoja, Weir kertoo.

2010-luvulla uudestaan kukoistukseen kohonnut 1950-luku pitää Grace Kellyn edelleen yhtenä ikiaikaisista muoti-ikoneista. Nainen, joka luotti aina omaan vaistoonsa vaate- ja asustevalinnoissaan ja tyylissään, toimii esikuvana monelle nuorelle, joka tavoittelee tyylissään naisellisuutta.

Tiesitkö tätä?

Ensimmäisen raskautensa aikana asusteiden kuningatar Grace Kelly onnistui loihtimaan pariisilaisen Hermèsin nahkalaukusta kulttiasusteen. Hän suojasi ruskealla nahkalaukullaan julkisuudessa vauvakumpuaan ja Laukku nimettiin 1965 Kellyksi ja vielä nykyäänkin rajallisesti valmistettava laukku ilmentää Grace Kellyn henkeä: ylellistä yksinkertaisuutta ja ajattomuutta.

Lue lisää Grace Kellystä:AVA

Kuvat: Getty Images, Lehtikuva, AVA, Splash News

Lähteet: Vanity Fair, Stylelist, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja