Mainos

Aivolymfoomaa hoidetaan uudella menetelmällä

Aivoissa sijaitsevaa imusolmukesyöpää eli aivolymfoomaa hoidetaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa Oysissa uusin keinoin. Sairaalassa on aloitettu EU:n alueella ensimmäisenä hoidot, joissa solunsalpaajat saadaan ruiskutettua suoraan aivoihin.

Lääketieteen tohtori, syöpätautien erikoislääkäri Outi Kuittinen Oysin syöpätautien ja sädehoidon yksiköstä kertoo, että aivolymfooman uuden BBBD-hoidon ytimenä on veriaivoesteen aukaiseminen. Veriaivoesteen tärkeä tehtävä on suojella aivoja ympäristön myrkyiltä. Syövän hoidon kannalta ongelmana on kuitenkin se, että veriaivoeste pysäyttää myös useimpien solunsalpaajien pääsyn verenkierrosta aivokudokseen.

- Uudessa BBBD-hoidossa aivovaltimot katetroidaan ja niihin ruiskutetaan vahvaa mannitolia eli tehokkaasti vettä imevää sokeriliuosta. Mannitoli avaa veriaivoesteen hetkeksi. Solunsalpaajat ruiskutetaan suoraan aivovaltimoon, josta ne veriaivoesteen ollessa auki pääsevät siirtymään aivokudokseen, Kuittinen selvittää.

BBBD-hoito vaatii tarkan toteutuksen ja seurannan, mutta se on Kuittisen mukaan huolella annettuna potilaalle sangen turvallinen. Hoidon sivuvaikutukset ovat vähäisiä verrattuna vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin.

- Perinteisessä hoidossa vain pieni osa sytostaateista pääsee aivoihin. Tätä on kompensoitu antamalla isoja annoksia. Se on potilaalle raskasta ja riskialtista.

Neljä potilasta hoidettu

Oysissa BBBD-hoidon on saanut tähän mennessä neljä potilasta. Heillä tauti on uusiutunut tavanomaisen hoidon jälkeen tai heille ei ole voitu aloittaa tavanomaista hoitoa hoidon sivuvaikutusten vuoksi. Näistä potilaista kahdella syöpä on hävinnyt.

Ylilääkäri, professori Taina Turpeenniemi-Hujanen Oysin syöpätautien ja sädehoidon yksiköstä sanoo, että Oysissa hoitoja annetaan toistaiseksi vain oman sairaanhoitopiirin potilaille ja heillekin tiukoin kriteerein. Hoito vaatii monen lääkärin tiimityötä.

- Emme yritä edes väittää, että jokaisen kuuluisi saada tämä hoito. Haemme hoitoon vielä tuntumaa, hän toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.