Mainos

Äiti surmasi vauvansa – oikeus määräsi mielentilatutkimukseen

Tyttövauvansa kaltoinkohtelusta ja surmaamisesta Helsingissä syytetty somalialainen äiti on määrätty mielentilatutkimukseen.

Käräjäoikeuden välituomiosta ilmenee, että monet läheiset huomasivat äidin henkisen voinnin romahtavan pian synnytyksen jälkeen toissa kesänä. Jotkut todistajista kertoivat esitutkinnassa, etteivät olleet havainneet äidin voinnissa mitään erikoista. Oikeudessa heidän kertomuksensa muuttuivat.

Unetonta ja epävakaata naista yritettiin auttaa lääketieteen ja uskonnon avulla. Äiti käytti hänelle määrättyjä lääkkeitä epäsäännöllisesti, voi huonosti, eikä kertomansa mukaan tiennyt, mistä saisi apua.

Lapsen kaltoinkohtelu alkoi pian synnytyksen jälkeen: Äiti pudotti lapsen lattialle, kun tämä oli pari kuukautta. Tytöltä murtui käsi. Osa perheenjäsenistä pelkäsi viranomaisten puuttuvan asiaan, vauvan joutuvan eroon kulttuuristaan ja äidin pakkohoitoon. Isä ottikin syyt niskoilleen, kun vei lapsen ensiapuun.

Parannusta haettiin Koraanista

Erään todistajan mukaan suku suhtautui kielteisesti lääketieteeseen ja yritti parantaa naisen lähettämällä hänet Turkuun, jossa hänen päänsä päällä luettiin seitsemän päivää Koraania. Se ei helpottanut oloa.

Ensimmäisen kerran äiti painoin lapsensa kasvoja tyynyllä pari viikkoa pudottamisen jälkeen. Hän kertoi, että halusi lapsen hiljenevän. Muutaman viikon päästä hän käytti tyynyä toisen kerran ja tukehdutti vauvansa kuoliaaksi. Äiti perusteli tekoaan sillä, että äänet käskivät joko tekemään itsemurhan tai tappamaan lapsen.

Äiti vetoaa uupumukseen

Syyttäjä vaatii parikymppiselle äidille rangaistusta muun muassa taposta ja tapon yrityksestä tai vaihtoehtoisesti lapsensurmasta ja lapsensurman yrityksestä. Äiti myöntää teot, mutta kiistää tahallisuuden ja ymmärryksen. Hän vetoaa uupumukseen ja ahdistukseen.

Lapsensurmasta voidaan tuomita nainen, joka synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuksessa surmaa lapsensa.

Välituomion mukaan äiti on menetellyt rangaistavaksi säädetyllä tavalla. Se ottaa kantaa nimikkeisiin vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua. Tutkimusta pyysivät puolustus ja syyttäjä.

Nainen vangittiin toissavuotisesta jutusta joulun alla. Esitutkinnassa hän oli vain pidätettynä. Naisella on jo uusi lapsi.

(MTV3 - STT)

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 2.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.