Mainos

Äiti pahoinpiteli 1-vuotiasta adoptiolasta – ”En tuntenut kiintymystä”

35-vuotias helsinkiläisnainen tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa yksivuotiaan adoptiolapsensa pahoinpitelystä. Teot tapahtuivat kesäkuusta lokakuuhun 2012 Helsingissä. Lapselle oli tullut murtumia kyynärvarteen, olkavarteen, reisiluuhun ja sääriluuhun.

Nainen oli muun muassa käsitellyt lasta kovakouraisesti laskemalla tämä kovakouraisesti maahan turvaistuimesta tai syöttötuolista. Lasta oli roikotettu myös käsivarresta ilmasta.

Nainen oli adoptoinut yksivuotiaan pojan Etelä-Afrikasta Suomeen kesäkuussa 2012 ja he asuivat Helsingissä kahdestaan. Sosiaalivirasto sai ilmoituksen pahoinpitelyistä syyskuussa ja lokakuun alussa lapsi toimitettiin sairaalaan, jossa eri-ikäiset murtumat havaittiin.

”Ei kiintymystä”

Poika oli saapunut Suomeen kesäkuun lopussa 2012. Oikeudessa äiti kertoi ahdistuneensa siitä, että joutui jakamaan arkensa toisen henkilön kanssa, eikä tuntenut kiintymystä poikaan. Äiti myönsi kovakouraisen käsittelyn, mutta kiisti aiheuttaneensa niitä tahallaan.

Äidin mukaan varsinkin syöttämistilanteet olivat olleet stressaavia ja hän oli saattanut menettää hermonsa ja huutaa pojalle.

Pojan ylähuulessa oli ollut haava, joka sosiaalityöntekijän mukaan oli syntynyt siitä, että pojan suuta oli aina pyyhitty uudestaan ja haava oli auennut. Äidin mukaan lapsi oli kaatunut. Myös murtumat olivat aiheutuneet äidin mukaan näistä kaatumisista.

Sisar todistajana

Äidin siskoa kuultiin oikeudessa todistajana. Hänen mukaansa syytetty oli ollut jonkinlaisessa shokkitilassa ja puhunut siitä voitaisiinko adoptio vielä perua. Sisar ei ollut koskaan nähnyt lapsen vahingoittamisia tai rankaisemisia, mutta oli ollut huolestunut jaksamisesta.

Sisaren aviomies oli nähnyt syyskuussa kuinka äiti retuutti poikaa ilmassa käsivarresta, ranteen ja kyynärpään välistä. Tämän jälkeen sisko oli ollut yhteydessä adoptiokeskukseen.

Sairaalan jälkeen lapsi siirrettiin uuteen adoptioperheeseen. Sen äiti kertoi oikeudessa pojan laihuudesta ja voimattomuudesta. Lasta kuvattiin pelokkaaksi ja sotilaallisen kiltiksi. Tehdessään jotain väärin poika oli jäänyt ikään kuin odottamaan rangaistusta.

Hän oli saanut paniikkireaktioita kovista äänistä ja kauhukohtauksia yöllä. Poika vastusteli potalle ja auton turvaistuimeen istuttamista.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaan helsinkiläisnaisen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, koska sakkorangaistus ei ollut riittävä.

Nainen joutuu maksamaan pojalle 7000 euron korvaukset.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.