Äiti menehtyi bakteeriin – Satakunnan keskussairaala: Ei syytä paniikkiin

Satakunnan keskussairaalassa pari viikkoa sitten synnyttänyt äiti menehtyi viime perjantaina A-streptokokin aiheuttamaan tulehdukseen.

Infektiolääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo MTV3 Uutisille, että sairaalassa kesäkuussa synnyttäneillä ei ole aihetta paniikkiin, sillä äiti oli kotiutunut terveenä.

– Viime perjantaina hän hakeutui huonokuntoisena takaisin sairaalaan. Siitä parin tunnin kuluttua potilas menehtyi.

Uusitalo-Seppälän mukaan streptokokki aiheuttaa yleensä lieviä infektioita, ja vakava sairastuminen on synnytystenkin yhteydessä harvinaista.

Sairaalassa on hoidettu toista samaan aikaan synnyttänyttä, A-streptokokkiin sairastunutta äitiä. Hän ja vauva ovat toipuneet antibioottihoidolla hyvin.

– Vastasynnyttäneiden, vauvojen ja pienten lasten on kuitenkin aina tärkeää hakeutua ajoissa hoitoon, sillä riskiryhmään kuuluville pitkälle jatkuneet oireet voivat olla vaaraksi, Uusitalo-Seppälä korostaa.

Menehtyneen äidin vastasyntynyt on oireeton. Tällä hetkellä sairaalassa hoidetaan lisäksi yhtä vastasyntynyttä A-streptokokkitulehduksen takia.

– Vauva on onneksi toipumassa hyvin, Uusitalo-Seppälä kertoo.

Satakunnan keskussairaalan epidemiaselvityksen mukaan kummankin äidin kohdalla A-streptokokki näyttää tarttuneen sairaalan ulkopuolelta, todennäköisesti kotona kurkkukipua ja kuumetta sairastaneilta perheenjäseniltä.

Uusitalo-Seppälä muistuttaa, että A-streptokokkia esiintyy myös täysin oireettomilla ihmisillä. Sairastuneelle se voi aiheuttaa moninaisia oireita kuten iho-oireita, nielutulehdusta, kuumetta tai esimerkiksi keuhkokuumetta.

Sairaala pyrkii tavoittamaan 5.–13. kesäkuuta synnyttäneet äidit ja heidän vauvansa tarkastettavaksi neuvolaan. Synnytyksiä ajankohtaan mahtui noin 60.

Lue myös:

    Uusimmat