Mainos

Äiti menehtyi bakteeriin – Satakunnan keskussairaala: Ei syytä paniikkiin

Satakunnan keskussairaalassa pari viikkoa sitten synnyttänyt äiti menehtyi viime perjantaina A-streptokokin aiheuttamaan tulehdukseen.

Infektiolääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo MTV3 Uutisille, että sairaalassa kesäkuussa synnyttäneillä ei ole aihetta paniikkiin, sillä äiti oli kotiutunut terveenä.

– Viime perjantaina hän hakeutui huonokuntoisena takaisin sairaalaan. Siitä parin tunnin kuluttua potilas menehtyi.

Uusitalo-Seppälän mukaan streptokokki aiheuttaa yleensä lieviä infektioita, ja vakava sairastuminen on synnytystenkin yhteydessä harvinaista.

Sairaalassa on hoidettu toista samaan aikaan synnyttänyttä, A-streptokokkiin sairastunutta äitiä. Hän ja vauva ovat toipuneet antibioottihoidolla hyvin.

– Vastasynnyttäneiden, vauvojen ja pienten lasten on kuitenkin aina tärkeää hakeutua ajoissa hoitoon, sillä riskiryhmään kuuluville pitkälle jatkuneet oireet voivat olla vaaraksi, Uusitalo-Seppälä korostaa.

Menehtyneen äidin vastasyntynyt on oireeton. Tällä hetkellä sairaalassa hoidetaan lisäksi yhtä vastasyntynyttä A-streptokokkitulehduksen takia.

– Vauva on onneksi toipumassa hyvin, Uusitalo-Seppälä kertoo.

Satakunnan keskussairaalan epidemiaselvityksen mukaan kummankin äidin kohdalla A-streptokokki näyttää tarttuneen sairaalan ulkopuolelta, todennäköisesti kotona kurkkukipua ja kuumetta sairastaneilta perheenjäseniltä.

Uusitalo-Seppälä muistuttaa, että A-streptokokkia esiintyy myös täysin oireettomilla ihmisillä. Sairastuneelle se voi aiheuttaa moninaisia oireita kuten iho-oireita, nielutulehdusta, kuumetta tai esimerkiksi keuhkokuumetta.

Sairaala pyrkii tavoittamaan 5.–13. kesäkuuta synnyttäneet äidit ja heidän vauvansa tarkastettavaksi neuvolaan. Synnytyksiä ajankohtaan mahtui noin 60.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.