Mainos

Aiotko ottaa asuntolainan - neuvotteluissa väläytelty jo kahden prosentin marginaalia

MTV3 Uutisten saamien tietojen mukaan lainaneuvotteluissa on esitetty jo jopa kahden prosentin marginaaleja. Lainan hinta on kova, jos otetaan huomioon, että vielä ennen finanssikriisin puhkeamista asuntolainoja myönnettiin kymmenen kertaa halvemmalla – 0,2 prosentin marginaalilla.

Pankeissa tunnustetaan, että nousupaineita on. Marginaalit ovat nousseet viimeisen vuoden aikana tuntuvasti Euroopan velkakriisin takia. Kriisin takia rahanhankinta on tullut pankeille entistä kalliimmaksi.

Reilu vuosi sitten OP-Pohjola-ryhmän uusien asuntolainojen keskimarginaali oli alle 0,8 prosenttia, mutta nyt liikutaan jo "selvästi yli yhdessä prosentissa".

– Ja loppuvuodesta lainojen keskimarginaali nousee jo 1,3 prosentin tietämille, OP-Pohjola-ryhmän pankinjohtaja Mikko Hyttinen toteaa.

Hänen mukaansa kiristyvän pankkisääntelyn takia pankkien asuntorahoitukseen kohdistuvat kustannukset ovat nousussa, mikä puolestaan nostaa marginaaleja.

Myös Sampo Pankista myönnetään, että lainamarginaaleissa on nousupaineita. Vuosi sitten pankin keskimarginaali oli alle yhden prosentin, mutta nyt ollaan jo 1,3-1,5 prosentin tietämillä.

– Loppuvuonna mennään jo yli 1,5 prosentin keskimarginaalin, koska jälleenrahoituksen hinta on kasvanut, Sampo Pankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo kertoo.

Myös Aktia Pankissa uskotaan, että marginaalit nousevat loppuvuonna. Pankkituotteiden johtaja Erno Kiukkonen ei uskalla kuitenkaan arvioida, kuinka paljon nousua tulee. Tällä hetkellä pankin keskimarginaali on 1,05 prosenttia, kun vuosi sitten se oli 0,85 prosenttia.

Euribor tuskin muuttuu

Asuntolainaa ottaneiden kannattaa seurata tarkkaan myös euriborien kehitystä. Yleisesti asuntolainaan sidottu 12 kuukauden euribor on ollut viime päivinä 0,7 prosentin tuntumassa.

Uutistoimisto Bloombergin markkinaodotusten mukaan 12 kuukauden pysyisi kuitenkin seuraavan vuoden suurin piirtein samalla tasolla kuin se nyt on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.