Ainutlaatuista kuvaa Helsingin maanalaisesta järvestä – katso video

Helsingin Energia on rakentanut maanalaisen järven Pasilan alle.

Järveen mahtuu 11,5 miljoonaa litraa vettä. Järvi toimii Helsingin kaukojäähdytyksen akkuna: sinne varataan öisin kylmää, joka päivisin käytetään helsinkiläiskiinteistöjen viilentämiseen. Vesi on kylmimmillään kuusiasteista. Kun siitä on otettu kaikki kylmä käyttöön, vesi voi lämmetä noin 18-asteiseksi.

– Tämä on kaukojäähdytysjärjestelmän jäähdytysvesivarasto, jonka avulla voidaan jäähdyttää Pasilan alueella olevia liiketoimistorakennuksia, kertoo johtaja Marko Riipinen Helsingin Energiasta.

Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja se kasvaa nopeasti. Asiakkaina on tällä hetkellä 250 kiinteistöä: liiketiloja, kauppakeskuksia, hotelleja, tietokonesaleja, mutta myös asuintaloja.

– Tämä kuluva kesä on meille ennätyksellinen. Kasvu ei ole koskaan ollut näin nopeata näin lyhyessä ajassa, ihastelee Riipinen.

Nyt kaukojäähdytystä on tarjolla kantakaupungissa. Kaukojäähdytysverkkoa on nyt rakennettu reilut 50 kilometriä. Seuraavaksi jäähdytysputkisto rakennetaan uusille asuinalueille Jätkäsaareen ja Kalasatamaan.

Suurempi järvi rakenteilla Espan alle

Lisääkin maanalaisia jäähdytysjärviä on Helsinkiin tulossa. Uutta järveä louhitaan parhaillaan Esplanadin puiston alle Helsingin ydinkeskustaan.

– Esplanadin jäähdytysvesivarasto on yli kaksi kertaa Pasilan varaston kokoinen. Sinne varastoidaan noin 25 miljoonaa litraa vettä, laskee Riipinen.

Vesisäilöt voisi rakentaa myös maan pinnalle, mutta maan alle rakentamisessa on monia etuja.

– Tällaisen säiliötilan löytäminen maanpäällisestä, valmiista Helsingistä on äärimmäisen vaikeaa. Täällä me olemme lähellä asiakkaita, tallessa maan alla ja hyvässä suojassa, luettelee Marko Riipinen maanalaisuuden etuja.

Helsingin kaukojäähdytys tuotetaan 80-prosenttisesti muutoin hyödyntämättä jäävän energian eli kylmän meriveden avulla. Kesällä jäähdytysenergia saadaan kaukojäähdytyksen paluuvedestä. Kaukojäähdytyksen paluuveden hukkaenergia hyödynnetään kaukolämpöverkkoon lämmittämään koteja.

Helsingin energian järjestelmä on valittu maailman ekotehokkaimmaksi jäähdytysjärjestelmäksi.

Lue myös:

    Uusimmat