Mainos

Ainakin 90 panttivankia sai surmansa

Venäläistietojen mukaan ainakin 90 panttivankia on saanut surmansa Moskovan panttivankidraamassa. Venäjän turvallisuusjoukot vapauttivat panttivangit tshetsheeniterroristien kaappaamasta moskovalaisteatterista. Erikoisjoukot tunkeutuivat rakennukseen aamulla sen jälkeen, kun terroritsit olivat ampuneet kaksi panttivankia. Tulituksessa kuoli panttivankeja ja suurin osa terroristeista.

Moskovan panttivankidraama on ohi. Venäjän erikoisjoukot tekivät varhain tänä aamuna rynnäkön teatteriin, jossa tshetsheenissiti olivat pitäneet panttivankeinaan yli 800 ihmistä. Ennen rynnäkköä sissit olivat tappaneet kaksi panttivankia. Rynnäkössä ja sen yhteydessä käydyssä tulitaistelussa kuoli ainakin 90 panttivankia ja noin 700 heistä vapautettiin.

Kaapatun teatterin takaisinvaltauksessa surmattiin "50 terroristia", kertoi tiedustelupalvelu FSB illalla. Surmansa saaneista 18 oli naisia ja 32 miehiä. Lisäksi turvallisuusjoukot olivat pidättäneet kolme hengissä selvinnyttä kaapparia, kertoi FSB:n edustaja.

Presidentti Vladimir Putin pyysi illalla televisiossa venäläisiltä anteeksi sitä, ettei kaikkia panttivankien henkiä pystytty säästämään venäläisjoukkojen tehtyä rynnäkön tshetsheenisissien kaappaamaan teatteriin.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle aamulla viiden aikaan. Tshetsheenisissit ampuivat kaksi panttivankia, jotka olivat yrittäneet paeta. Tämä synnytti teatterissa täyden paniikin. Useat panttivangit pyrkivät kauhuissaan ulos ja ilmeisesti samalla vahingossa laukaisivat sissien teatteriin asettamia ansamiinoja. Sissit myös tulittivat pakenevia ihmisiä.

Syntyneessä kaaoksessa Venäjän erikoisjoukot päättivät mennä sisään rakennukseen. He räjäyttivät tiensä auki ja ampuivat nopeasti tainnuttavaa kaasua. Suuri osa sisseistä tapettiin välittömästi, osa heistä oli tajuttomina. He eivät ehtineet laukaista vyötäisilleen sitomiaan räjähteitä. Osa kuitenkin ehti puolustautua ja seurasi tulitaistelu.

Jäljistä päätellen teatterissa käytiin rajuja taisteluita. Ruumiita ja verta oli kaikkialla. Osa sisseistä oli istunut isossa teatterisalissa, panttivankien joukossa. Operaatio kesti kaikkaan 40 minuuttia.

Venäjän viranomaiset perustelivat rynnäkköä sillä, että se oli ainoa mahdollisuus. Sissit uhkasivat koko ajan tappaa kaikki panttivangit. Nyt sentään suurin osa pelastui.

Eri puolille Moskovaa viedyt panttivangit ovat shokissa ja he saavat kriisiapua. Loukkaantuneet on viety sairaaloihin. Kymmeniä panttivankeja kannettin ulos teatterista tajuttomina. Osa panttivangeista kärsii kaasumyrkytyksestä.

Moskova 26.10.

Vaikka rynnäkössä kuoli kymmeniä panttivankeja, monet moskovalaiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että ratkaisu oli oikea. Pääasia on, että 3 vuorokautta kestänyt piina saatiin päätökseen.

Tilanne Moskovassa on kuitenkin jännittynyt.

Teatterissa ovat parhaillaan meneillään raivaustyöt. Venäjän televisio on esitellyt lähes inhorealistiseen tyyliin surmattuja sissejä ja heidän aseistustaan. Sisseistä vain 3 säilyi hengissä. He ovat tällä hetkellä miliisin hallussa.

Varasisäministeri Vasili Vasilijev vahvisti, että erikoisjoukot olivat käyttäneet hyökkäyksessä tainnuttavaa kaasua. Hänen mukaansa yksikään sairaalassa menehtyneistä panttivangeista ei kuitenkaan kuollut kaasumyrkytykseen vaan muun muassa sydänkohtauksiin ja lääkkeiden puutteeseen, Vasilijev sanoi. Sairaalalähteistä kerrottiin aiemmin, että osa panttivangeista kärsii kaasumyrkytyksestä.

Aiemmin aamulla kerrottiin, että yli 40 pelastunutta kärsii kaasumyrkytyksestä ja on saanut sen vuoksi sairaalahoitoa. -Heidän kuntonsa on heikko. Kaikki ovat saaneet myrkytyksen tuntemattomasta kaasusta, Sklifosovskin sairaalan lääkäri Vladimir Riabin sanoi.

Uutistoimisto Itar-Tass on kertonut Venäjän joukkojen aloittaneen operaation tshetsheenisissejä vastaan Tshetsheniassa.

Moskovan piiritys

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.10.2002)

(Seitsemän uutiset 26.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.